Șefa IT din ANAF, REȚINUTĂ de DNA pentru o ȘPAGĂ de un MILION de EURO! Amănunte INCENDIARE!
Procurorii DNA au reţinut-o pe şefa Direcţiei Tehnologia Informaţiei de la Fisc. Acuzaţia: ar fi luat o şpagă de un milion de euro când lucra la Vămi!
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 5 octombrie 2017, a inculpatei MACOVEI ANCUȚA ANDA, director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor la data faptelor, în prezent director al aceleiași structuri din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În anul 2010, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, inculpata Macovei Ancuța Anda a pretins, pentru sine și pentru o altă persoană din conducerea instituției, de la reprezentanții a două societăți comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanță pentru aplicațiile componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autorității Naționale a Vămilor pentru ca, în schimb, să organizeze procedura de licitație astfel încât să fie câștigată de o asociere din care făceau parte și cele două firme, să asigure buna derulare a contractelor și efectuarea plăților aferente.
Din suma cerută, inculpata Macovei Ancuța Anda a primit, în perioada 2010 - 2014, pentru sine și pentru cealaltă persoană, suma totală de aproximativ 1 milion euro, contravaloarea unei deplasări în SUA și bunuri materiale de valoare.
Inculpatei Macovei Ancuța Anda i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 6 octombrie 2017, inculpata urmează să fie prezentată Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.