Șefa ÎCCJ, către DNA: E important ca instituția să protejeze populația prin anchete prompte

Șefa ÎCCJ, către DNA: E important ca instituția să protejeze populația prin anchete prompte

Președintele instanței supreme (ÎCCJ), Corina Corbu, le-a transmis procurorilor DNA, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea instituției, că în perioade de criză este necesar ca instituția să realizeze anchete prompte.

Corina Corbu a fost prezentă la aniversarea a 20 de ani de la înființarea DNA. Foto: Inquam

Corina Corbu a fost prezentă la aniversarea a 20 de ani de la înființarea DNA. Foto: Inquam

"Este evident că resursa unei instituții publice constă în oamenii care o compun. Aș dori să exprim considerația ÎCCJ pentru fiecare. Au fost importante cauzele legate de cheltuirea banului public sau abuzul de putere. Corupția e o forma insiduoasă de criminalitate, periculoasă, afectează încredereq cetățeanului în lege. În perioade de criză, riscurile de corupție cresc. De mai mulți ani traversăm o astfel de perioadă, pandemie și risc de securitate, e mai important ca instituția voastră să protejeze populația prin anchete prompte", a afirmat preşedintele instanţei supreme.

Corina Corbu susţine că s-a atins un consens la nivel instituţional cu privire la combaterea corupţiei.

Şefa instanţei supreme a fost vizată de o anchetă a DNA, în urma căreia a fost achitată definitiv. Astfel, a amintit în cadrul evenimentului de scopul "dual" al procesului penal, menţionând că "cei vinovaţi trebuie pedepsiţi, cei nevinovaţi nu trebuie supuşi represiunii".

20 de ani de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţia a marcat, marţi, 20 de ani la de înfiinţare, la eveniment fiind prezenţi şefi sau reprezentanţi ai unor instituţii din domeniul judiciar, dar şi preşedintele României.

Şeful DNA, Crin Bologa, le-a transmis celor prezenţi că instituţia pe care o conduce are în instrumentare dosare cu prejudicii de 400 de milioane de euro, însă pentru rezultate este necesară voinţă politică.

Preşedintele României a apreciat activitatea DNA, menţionând că a devenit un reper în Europa şi în regiune.

Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical”, a mai afirmat Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”