Şefa diplomaţiei germane atenţionează împotriva scindării Occidentului în problema Ucrainei
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atenţionat împotriva unei scindări a puterilor occidentale din cauza disputei privind livrările de arme către Ucraina, pe fondul amplificării tensiunilor cu Rusia asupra crizei ucrainene, informează miercuri dpa.
"Cea mai puternică armă a noastră este de a rămâne uniţi. Trebuie să lăsăm presiunea pe care am construit-o împreună (împotriva Rusiei, n.r.) să funcţioneze", a spus Baerbock miercuri, înaintea unor discuţii cu omologul său danez Wopke Hoekstra, la Berlin.
Totodată, Baerbock a adăugat că este important ca puterile occidentale să reziste "tuturor tentativelor din exterior de a ne diviza".
"Ucraina ştie ce facem şi cum stăm", a spus Annalena Baerbock, subliniind că Germania este cel mai mare donator al Ucrainei, depăşind chiar şi SUA.
"Susţinem negocierile asupra tranzitului de gaz. Avem grijă să investim în energii regenerabile şi susţinem Ucraina în pandemia de coronavirus, de exemplu prin livrări de vaccinuri", a afirmat ministrul de externe german.
Ucraina a criticat în repetate rânduri guvernul german pentru refuzul acestuia de a-i livra arme şi a cerut suspendarea controversatului gazoduct ruso-german Nord Stream 2.
Baerbock a subliniat că obiectivul comun al Occidentului rămâne apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. "Orice viitoare agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecinţe serioase - (din punct de vedere) politic, strategic şi de asemenea economic şi financiar".
Între timp, ministrul-adjunct al afacerilor externe polonez Szymon Szynkowski vel Sek a exprimat serioase îndoieli în legătură cu acţiunile Germaniei în contextul crizei ucrainene. Acesta a declarat că în Polonia şi în alte ţări din estul Europei mulţi se întreabă ce joc joacă de fapt Germania în conflictul din Ucraina şi dacă pe Germania se mai poate conta. AGERPRES