Prima sa vizită în calitate de ministru al Afacerilor Externe în România – pe lângă sprijinul acordat Republicii Moldova – va marca cea de-a 30-a aniversare a Tratatului de prietenie româno-german şi va evidenţia relaţiile strânse şi bazate pe încredere dintre cele două ţări.
La Bucureşti, ministrul Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va co-prezida cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Împreună cu omologul său Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, şi cu Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, va face apel la ţările participante să continue şi să dezvolte măsurile de sprijin pentru Republica Moldova de la prima conferinţă ministerială din 5 aprilie de la Berlin, de exeplu privind situaţia refugiaţilor din Ucraina, gestionarea frontierelor, securitatea energetică şi rezilienţa economică, se arată în comunicaatul ambasadei Germaniei la Bucureşti.
În cursul după-amiezii, ministrul Annalena Baerbock va avea întrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Aceştia vor discuta pe teme legate de politica bilaterală şi europeană, se vor consulta cu privire la situaţia din Ucraina, precum şi intensificarea cooperării în domeniile politicii de securitate, economiei, climei şi energiei. În cadrul întâlnirii ulterioare cu presa de la sediul Ministerului Afacerilor Externe , cei doi miniştri de Externe vor semna plicul prima zi cu timbrul comemorativ cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie. În continuare va avea loc o întâlnire cu preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.
În prima parte a serii, ministrul Afacerilor Externe Annalena Baerbock se va deplasa în portul Constanţa. Împreună cu oficiali locali şi reprezentanţi ai companiilor DB Schenker, DB Cargo şi Wiebe Holding, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanţa. Rutele alternative pentru exporturile de cereale sunt importante pentru a contracara criza globală cauzată de foamete care se profilează în lume, declanşată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi de blocarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră.
România şi Germania sărbătoresc în acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. În acest sens, cei doi miniştri de Externe au adoptat, la 21 aprilie 2022, ziua aniversării Tratatului, o declaraţie comună.