Șefa Curții Supreme trage încă un semnal de ALARMĂ! Justiția, sub ASALT TOTAL!

Șefa Curții Supreme trage încă un semnal de ALARMĂ! Justiția, sub ASALT TOTAL!

Șefa Curții Supreme trage încă un semnal de alarmă: Mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte. Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a avertizat joi că atacurile împotriva instituției pe care o conduce continuă cu un asalt asupra completurilor de trei judecători.

 „Nu e un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte. Vreau să vă amintesc că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci şi completuri de doi şi completuri de unu. În măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură, acest element trebuie să fie aplicabil tuturor completelor de trei, doi şi unu judecători din ţară, de la toate instanţele. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea, înaintea desfăşurării tragerii la sorţi a componenţei completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Declarația șefei Înaltei Curți vine după ce Curtea Constituțională a decis că modul în care a fost stabilită componența completurilor de cinci judecători nu a respectat întocmai legea. În urma acestei decizii, au apărut mai multe voci care au încercat să pună sub semnul întrebării și legalitatea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.

Problema a fost însă tranșată marți de Consiliul Superior al Magistraturii, care a precizat că decizia Curţii Constituţionale a României privind conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

„Decizia Curţii Constituţionale 685/2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă”, a precizat CSM, într-un comunicat de presă.

Prin urmare, a mai evidențiat sursa citată, plenul Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că decizia Curţii nu are incidenţă decât în ceea ce priveşte aceste completuri, iar nu şi celelalte completuri colegiale constituite la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau al celorlalte instanţe judecătoreşti, care nu au făcut obiectul analizei Curţii Constituţionale.

„Astfel, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care nu prevăd desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorţi”, a arătat CSM.

Pe 7 noiembrie, CCR a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…