Șefa CSM despre OUG: Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de respect față de transparența decizională

Șefa CSM despre OUG: Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de respect față de transparența decizională

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, pentru AGERPRES, că adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ''periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii", ce creează "un real potențial de instabilitate socială".

Șefa CSM își exprimă ferm indignarea față de modalitatea prin care Ministerul Justiției "a înțeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege" în promovarea celor două proiecte de acte normative, înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgență, precum și în adoptarea Ordonanței de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

"Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției", a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Președintele Consiliului a atras atenția asupra "riscurilor serioase" la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici și a solicitat celor responsabili reașezarea echilibrată a procedurilor în perimetrul instituțional și democratic.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presă, în care subliniază că adoptarea proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codurilor penale reprezintă o ''nesocotire gravă'' a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

"Consiliul Superior al Magistraturii precizează că solicitarea Ministerului Justiției, transmisă Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenție reală în obținerea avizului prevăzut de lege. Anterior ședinței Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiției fost personal înștiințat și invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința Plenului convocată de urgență pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea și dezbaterea solicitării de avizare", se arată în comunicatul CSM.

Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală . De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate .

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri