Şefa CSM afirmă că dezbaterea publică despre DNA are potenţialul de a prejudicia actul de înfăptuire a Justiţiei
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Marcu, a afirmat miercuri că îşi exprimă în continuare "profunda îngrijorare" cu privire la potenţialul ca situaţia dezbătută public referitoare la activitatea DNA să afecteze autoritatea organelor judiciare şi, implicit, să prejudicieze actul de înfăptuire a Justiţiei.
"Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public referitoare la activitatea DNA, în calitate de preşedinte al CSM, îmi exprim în continuare profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi implicit de prejudiciere a actului de înfăptuire a Justiţiei", a declarat şefa CSM.
În context, Simona Marcu a cerut instituţiilor din sfera autorităţii judiciare că urgenteze procedurile pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie.
"Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare. Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora. Preşedintele CSM, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire", a afirmat şefa CSM.
Simona Marcu a subliniat rolul important pe care Ministrul Public, DNA şi Inspecţia Judiciară în au în aceste împrejurări.
"Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului. CSM asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezultă în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului", a mai spus preşedintele CSM. AGERPRES