Şefa CE îndeamnă la reconciliere între Kosovo şi Serbia, evocând experienţa Germaniei după Al Doilea Război Mondial

Şefa CE îndeamnă la reconciliere între Kosovo şi Serbia, evocând experienţa Germaniei după Al Doilea Război Mondial

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Serbia şi Kosovo să depăşească disputa de frontieră în curs de escaladare, şefa executivului UE reiterând angajamentul faţă de negocierile mediate de Bruxelles şi menţionând că, în calitate de cetăţean german, înţelege provocările reconcilierii după un conflict, transmite Reuters.

Trupele NATO şi-au intensificat luni patrulările în Kosovo în apropierea trecerilor de frontieră care au fost blocate de localnici sârbi furioşi din cauza interdicţiei ca autovehiculele cu numere de înmatriculare sârbe să intre în Kosovo.

'Ştiu ce înseamnă să depăşeşti dispute (...) Vin dintr-o ţară care a adus Al Doilea Război Mondial lumii şi care este responsabilă pentru Holocaust', a declarat Ursula von der Leyen la Pristina, cu ocazia unui turneu în regiunea Balcanilor în pregătirea unui summit UE-Balcani programat pe 6 octombrie.

Serbia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord aspiră toate să adere la Uniunea Europeană, dar progresele sunt în impas de când UE s-a angajat în 2003 să admită aceste ţări doar după ce vor întruni toate criteriile de aderare.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, susţinută de SUA, Marea Britanie şi majoritatea statelor din UE, dar Serbia nu a recunoscut-o niciodată, blocând recunoaşterea sa la ONU.

Kosovo şi Serbia, care este candidat oficial la admiterea în UE, trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale dacă vor să adere la blocul comunitar. Negociatorii lor se îndreaptă în această săptămână spre Bruxelles pentru o nouă rundă de discuţii mediate de UE.

'Sper că vor veni cu un mandat puternic de negociere. Acesta este cel mai bun mod de a rezolva problemele şi de a avansa. Sunt profund convinsă că este foarte important ca situaţia să dezescaladeze şi să se revină la un dialog constructiv', a mai afirmat preşedinta Comisiei de la Bruxelles.

'Dorim un viitor în care Kosovo şi toţi Balcanii de Vest sunt parte a Uniunii Europene', a adăugat ea.

În pofida unui sprijin puternic al Comisiei faţă de aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE, blocul Celor 27 este divizat în privinţa vitezei extinderii şi dacă să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”