Șef de serviciu secret britanic: „Există o lipsă de încredere între clasa politică și cea militară din Rusia”
Rusia încearcă să-și consolideze forțele după pierderi grele, dar există o lipsă de încredere între clasele politice și militare ruse, susține șeful serviciilor secrete ale armatei britanice, Jim Hockenhull.
Nici Rusia, nici Ucraina nu vor realiza acțiuni militare decisive în acest an, susține șeful serviciului de informații militare al Marii Britanii, general locotenent Jim Hawkenhull, citat de BBC. În același timp, departamentul condus de el monitorizează îndeaproape potențiala utilizare de către Kremlin a armelor nucleare.
Rareori au fost împărtășite publicului atât de multă informații clasificate. Dar de la începutul războiului- în februarie 2022, Ministerul Britanic al Informațiilor Apărării a publicat actualizări zilnice. Prevăzând evoluția ulterioară a evenimentelor din Ucraina, Hawkenhall a exprimat următoarele teze:
- „Ar trebui să ne ferim să gândim în termeni binari – că oamenii câștigă sau pierd – sau să ne gândim că este fără speranță.”
- „Rusia încearcă în mod clar să-și mărească forțele după pierderi semnificative”.
- „Rusia trebuie să-și redistribuie o parte din trupele din Donbas spre sud, unde, potrivit lui, se află sub o presiune semnificativă din partea forțelor ucrainene din Herson și din jurul lor”.
- „Există o lipsă de încredere între clasele politice și militare ruse”.
- „Este nerealist să ne așteptăm la o schimbare decisivă în sud în lunile următoare”.
- Deși vor exista contraatacuri și contraofensive, generalul crede că niciuna dintre părți nu va lua măsuri decisive în acest an.
- Și, de asemenea, se așteaptă ca războiul să fie lung.
Podurile avariate din regiunea Herson vor rămâne principala sursă de vulnerabilitate pentru armata rusă
Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea de sâmbătă dimineaţa, că principalele poduri de pe malul vestic al râului Nipru din Herson au fost scoase din uz de atacurile ucrainene şi reprezintă o „vulnerabilitate cheie” pentru armata rusă.
Conform buletinului asupra evoluţiei războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina:
Cele două poduri rutiere care oferă acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson sunt acum, probabil, scoase din uz în scopul unei reaprovizionări militare substanţiale.
La 10 august 2022, loviturile de precizie ucrainene au făcut probabil ca traversarea rutieră a râului Nipru la Nova Kakhovka să devină inutilizabilă pentru vehiculele militare grele.
În ultimele zile, Rusia a reuşit să facă reparaţii superficiale la podul rutier Antonovski, care a fost avariat şi care probabil rămâne subminat structural.
În urmă cu o săptămână, principalul pod feroviar din apropiere de Herson a fost, totodată, avariat şi mai mult.
De la sfârşitul lunii iulie 2022, Rusia utilizează un feribot pe pontoane în proximitatea podului feroviar ca principală rută de reaprovizionare militară.
Cu toate că Rusia va reuşi să facă reparaţii semnificative la poduri, acestea vor rămâne o vulnerabilitate cheie.
Reaprovizionarea terestră pentru cele câteva mii de militari ruşi de pe malul vestic depinde aproape sigur de doar două puncte de trecere cu feribotul de pontoane.
Având în vedere că lanţul de aprovizionare este limitat, dimensiunea stocurilor pe care Rusia a reuşit să le stabilească pe malul vestic va fi probabil un factor cheie în ceea ce priveşte rezistenţa acestei forţe militare.
Ministerul britanic al Apărării: Exploziile din Crimeea, o lovitură dură pentru marina rusă
Exploziile de la baza aeriană operată de ruşi în Crimeea, din cursul acestei săptămâni, au "degradat semnificativ" flota de la Marea Neagră a acestui stat, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC.
Baza de la Saki, în vestul Crimeei ocupate de ruşi, a fost zguduită de o serie de explozii marţi, soldate cu moartea unei persoane.
Exploziile au dus la pierderea a opt avioane de luptă ruseşti, a arătat Ministerul, în informarea zilnică.Ucraina nu a revendicat responsabilitatea, dar imaginile din satelit sugerează posibilitatea unui atac ţintit.
Cauza exploziilor nu este clară, dar cel puţin cinci bombardiere şi trei avioane multirol au fost "aproape sigur distruse sau serios avariate", a arătat documentul.
Pierderea a opt avioane de luptă nu înseamnă mult în flota aeriană a Moscovei, dar reprezintă un regres semnificativ pentru flota de la Marea Neagră a Marinei ruse, a menţionat sursa citată.
"Capabilităţile aeriene ale flotei navale sunt acum degradate semnificativ", a adăugat ministerul.
Flota de la Saki este folosită pentru a ataca luptătorii ucraineni din sudul Ucrainei şi probabil face recunoaşteri înspre est.
Unele dintre bombardiere au plecat din bază spre Mariupol, oraşul port distrus în mare parte de bombardamentele ruseşti, înainte de a cădea în mâinile Moscovei, în mai.
Rusia a negat că vreunul dintre avioanele sale a fost avariat în explozii, dar imaginile din satelit sugerează contrariul.
Aceasta este a doua lovitură majoră asupra flotei Rusiei de la Marea Neagră. În aprilie, nava sa amiral, lansatoare de rachete, Moscova, s-a scufundat după ce a fost "avariată grav". Ucraina afirma că a lovit nava cu rachetele Neptun, în timp ce Moscova susţinea că muniţia de la bord a explodat în urma unui incendiu neexplicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus oficialilor să nu mai discute cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului, în contextul exploziilor din Crimeea.
New York Times şi Washington Post au citat oficiali, sub anonimat, care au spus că forţele ucrainene sunt responsabile, dar Ministerul de Externe al acestei ţări a sugerat că ar putea fi de vină soldaţii ruşi neglijenţi.
"Războiul nu este cu siguranţă un moment pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât mai puţine detalii divulgaţi despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru implementarea acesor planuri de apărare", a spus Zelenski.
Un atac al Ucrainei în Crimeea ar fi privit ca o escaladare a războiului. Rusia a avertizat luna trecută, când fostul preşedinte Dimitri Medvedev a ameninţat că "Ziua Judecăţii va veni instant" dacă Ucraina loveşte Crimeea.
Pe de altă parte, Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze imediat pentru "a alunga" trupele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie.
Oficialii ucraineni acuză că ruşii au continuat, vineri, să bombardeze oraşe din zona centralei, de cealaltă parte a râului Nipru.
"Doar o retragere completă a ruşilor... ar garanta siguranţa nucleară pentru toată Europa", a adăugat el, condamnând "şantajul nuclear al Rusiei".
Angajaţii de la centrala ocupată au relatat pentru BBC că sunt ameninţaţi cu arma şi că trupele ruse folosesc complexul ca o bază militară.
Oficiali locali au declarat vineri că bombardarea de către ruşi a unui oraş controlat de ucraineni, situat direct de cealaltă parte a râului Nipru faţă de centrală, a dus la rănirea a trei persoane.