Șef adjunct DNA, despre tablourile din dosarul Vâlcov: Majoritatea fuseseră cumpărate din străinătate, unele la licitație. Vor fi predate unei instituții de profil
Majoritatea tablourilor ridicate de DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov fusesera achiztitionate din strainatate, unele la licitatie, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor. El a precizat ca tablourile se afla la sediul DNA, insa trebuie predate imediat unei institutii de profil care sa aiba conditii de pastrare.
"Majoritatea sunt achizitionate din afara teritoriului Romaniei. Provenienta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie", a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD darius Valcov.
Procurorii incep vineri procedura de identificare si certificare a tablourilor, o echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmand sa faca evaluarile.
"De astazi demaram procedura de identificare, certificaremd e catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei", a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.
Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile "in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti", procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.
"Au fost gaite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal", a mai spus Nistor.
Procurorul DNA a lasat sa se inteleaga ca persoana in cauza nu a putut justifica achizitia tablourilor din veniturile legale.
Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, a venit la DNA, vineri, pentru a fi audiat, după ce la percheziţii la firme şi apropiaţi ai fostului ministru au fost găsite aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA au făcut joi percheziţii în Bucureşti şi judeţul Olt, la firme şi la persoane de încredere ale fostului ministru al Finanţelor.
Anchetatorii au găsit la percheziţii aproximativ o sută de tablouri, printre care şi opere ale lui Picasso, Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu, care ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii. În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde ar fi fost achiziţionate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruţ Şuşală pentru Darius Vâlcov.
Sursele citate au precizat că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.
Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă, au mai arătat sursele citate.
Conform aceloraşi surse, din datele anchetei nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziţia operelor de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.
Darius Vâlcov este, de joi seară, în arest la domiciliu, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Finanţelor. Decizia a fost contestată de procurorii DNA şi urmează să se judece tot la instanţa supremă, care va stabili dacă Vâlcov va rămâne în arest la domiciliu, va fi cercetat sub control, judiciar sau va fi arestat preventiv.