Ședință solemnă a Parlamentului României pentru a marca 75 de ani de relaţii diplomatice cu Israel
Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului României au hotărât organizarea unei ședințe solemne comune, pe 17 mai, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Israel.
Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului va avea loc pe 17 mai, 2023, începând cu orele 11.00, urmând să fie invitați membrii Guvernului României, șefii misiunilor diplomatice acreditați la București și reprezentanți ai comunităților evreiești din România.
Potrivit programului, vor susține alocuțiuni premierul Nicolae Ciucă, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, Amir Ohanna, președintele Knesset-ului și deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.
„În anul 2023 se împlinesc 75 de ani de la declararea independenței Statulu Israel modern. Deși s-a aflat aproape continuu într-un mediu ostil, statul Israel a rămas un simbol al democrației un model pentru o societate tolerantă, dar și un reper global pentru cercetarea și inovarea stiinţifică”, arată nota de informare a Birourilor Permanente Reunitre ale Parlamentului.
De asemenea, sursa citată a mai arătat că „ședinţa solemnă comună va fi o oportunitate excelentă pentru a reitera și dezvolta relația puternică de prietenie dintre cele douä țări, va reafirma caracterul special și dinamic al parteneriatului dintre Românıa şi statul lsrael şi în același timp, va pune în evidență contribuția esentială a Parlamentului Româniel la consolidarea acestor relații esențiale pentru țară noastră”.
„Unul din partenerii esențiali ai României, atât în Orientul Milociu, cât și la nivel mondial, statul Israel a sprijinit în permanență țara noastră și poporul român, aducând contribuții majore care s-au concretizat în numeroase domenii de interes naţional. Între România și statul Israel există relații privilegiate, care au caracter strategic, constituite pe legături fundamentale de ordin istoric, politic, cultural şi moral”, a mai arătat sursa citată.
Proteste împotriva schimbărilor din Justiție
Zeci de mii de protestatari s-au adunat pe 22 aprilie, la Tel Aviv și în orașele din Israel, pentru a-și exprima opoziția față de guvernul de extremă dreapta al premierului Benjamin Netanyahu și față de planul său controversat de revizuire a sistemului judiciar al țării,
Protestul în masă - care a făcut ravagii în fiecare săptămână de la începutul anului - are loc chiar înainte de celebrarea aniversării de 75 de ani a Israelului. Sărbătoarea care onorează fondarea statului Israel în 1948, care în mod obișnuit ar trebui să fie o manifestare a unității naționale, a fost afectată de una dintre cele mai grave crize din istoria țării.
Planurile guvernului lui Netanyahu de a slăbi Curtea Supremă i-au indignat pe israelieni, care le consideră un atac la sistemul de control și echilibru al țării lor și o amenințare la adresa democrației.
Sursa: adevarul.ro