Şedinţa coaliţiei PSD-ALDE, în care se discută despre modificarea Legii pensiilor militare, a început
Şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a început luni, la ora transmiterii acestei ştiri, liderii celor două formaţiuni urmând să decidă ce modificări vor face la Legea pensiilor speciale, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună.
La şedinţă participă premierul Mihai Tudose, alături de mai mulţi miniştri, printre care cel al Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi cel al Internelor, Carmen Dan.
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar există discuţii la nivelul Guvernului pentru a se face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce „nu este o normalitate”.
„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat Adrian Ţuţuianu.
De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, luni, că salariile poliţiştilor vor creşte cu 10%. Ea a precizat că pregăteşte actul normativ pentru şedinţa de Guvern din această săptămână şi că majorarea se va aplica din momentul intrării în vigoare a acestuia. Ministrul anunţă că vor fi angajaţi 4.000 de oameni în sistem şi că pensionarea din MAI în condiţiile actuale se va mai putea face până în 15 septembrie.
Totodată, în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare se va decide dacă va fi sesizată Curtea Constituţională cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.