Ședință CNA cu solicitări de demisie a Laurei Georgescu și înregistrări cu huiduieli
Ședința Consiliului Național al Audiovizualului de marți a fost întreruptă de mai multe ori, o parte din membrii CNA semnând deja pe o listă pentru ca șefa forului, Laura Georgescu, să demisioneze din funcție.
În sala de ședințe a CNA și pe hol au fost lipite, marți, afișe cu mesaje precum: "Parlament, nu uita, scapă-ne de Laura!", "Demisia!", "Cine-i judecat penal nu poate judeca moral!".
La aproximativ o jumătate de oră de la începerea ședinței, Valentin Jucan, membru CNA a difuzat o înregistrare în care se aud huiduieli la adresa șefului Consiliului, Laura Georgescu, din timpul protestelor de săptămâna trecută de la Universitate.
"Prezența în continuare a Laurei Georgescu în fruntea CNA, după mai bine de un an de scandal, este de neacceptat. Este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, a dovedit un comportament nedemn pentru funcția pe care o ocupă, a ignorat toate contestările noastre, ale CNA și ale Parlamentului", a declarat marți Valentin Jucan.
El a spus că este sigur că Laura Georgescu nu va demisiona din funcție, cu atât mai mult cu cât o parte dintre membrii CNA "o tolerează".
"În ultimul an au fost epuizate toate modalitățile în care demisia Laurei Georgescu putea fi obținută, de la cele cordiale, inclusiv la cele instituționale. Mă văd nevoit să recurg la un ultim gest extrem — blocarea ședințelor CNA până la retragerea din funcție a Laurei Georgescu sau până la dizolvarea Consiliului, din punctul meu de vedere ultima variantă fiind cea mai bună. În fiecare ședință voi difuza la volum maxim înregistrarea cu vocea străzii, astfel încât lucrările să nu se mai poată desfășura", a precizat Jucan.
În opinia sa, "starea în care se află CNA de la instalarea în funcție a Laurei Georgescu nu mai poate continua".
"Voi încheia această formă extremă numai când va demisiona Laura Georgescu sau, dacă acest lucru întârzie, la momentul dizolvării Consiliului. Pe mine nu mă interesează să îmi păstrez mandatul cu prețul păstrării Laurei Georgescu în funcție. Consider că singura posibilitate, în acest moment, de constrângere pentru ca în CNA să se întâmple ceva real este acest lucru — blocarea Consiliului și când spun că nu mă voi opri din această formă de protest mă refer inclusiv la sesiunea de acordare de licențe. Deci voi face tot posibilul pentru a bloca funcționarea Consiliului până la momentul în care Parlamentul va reacționa și va respinge raportul de activitate sau până la momentul în care Laura Georgescu va demisiona", a explicat Jucan.
Florin Gabrea, membru CNA, a inițiat marți o listă pe care membrii Consiliului și angajații forului pot semna pentru demisia președintelui Laura Georgescu. Lista a fost semnată până în prezent de vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu, de membrii Dorina Rusu, Florin Gabrea și Valentin Jucan, precum și de alți angajați ai Consiliului.
"Sunt solidar cu colegii noștri din aparatul tehnic, cred că au dreptate să protesteze, cred că s-au adunat o mulțime de probleme și consider că Laura Georgescu ar trebui să înțeleagă că nu poți să conduci niște oameni când nu mai ai respectul și sprijinul lor, de aceea am semnat și eu pentru demiterea lui Georgescu și cred că Parlamentul are prerogativele necesare pentru a lua în discuție acest caz și a ajunge la o finalitate", a spus Răsvan Popescu.
La prima reluare a ședinței CNA, Consiliul a aprobat, pe fundalul sonor al huiduielilor, solicitări de modificări de licențe audiovizuale pentru posturile Ten TV, Nova FM Lugoj, Orizont TV Tg. Lăpuș (modificare zonă de difuzare) și E+ Cluj Napoca (renunțare la realizarea și difuzarea programului local), respectiv pentru postul România TV București (modificare acționariat și structură serviciu de programe). Rețeaua națională terestră și satelit a Digi FM a fost reautorizată și a fost aprobată noua structură de program.
Ulterior, ședința a fost întreruptă din nou. AGERPRES