Securitatea Kremlinului poate fi compromisă de infectare psihologică, se tem serviciile ruse de informații
Un document intern scurs în presă înfățișează temerile Kremlinului că agenții săi de securitate ar putea fi scoși din joc prin tehnici de hipnoză, a dezvăluit portalul rus independent The Insider. Acesta conține avertismente cu privire la o serie bizară de metode de război psihologic, cum ar fi „psiho-virușii informatici".
Kremlinul se teme de un război psohologic împotriva agenților de securitate FOTO SHUTTERSTOCK
Documentul propune un plan prin care Serviciului de Protecție și Pază (FSO), agenția care se ocupă de securitatea înalților oficiali de la Kremlin, inclusiv a președintelui Vladimir Putin, s-ar putea proteja împotriva unor astfel de atacuri.
Potrivit unui document intern obținut de publicația rusă de investigații The Insider, serviciul de securitate al Kremlinului este îngrijorat de faptul că, în cazul unei lovituri de stat sau al unui conflict militar, agenții săi ar putea fi compromiși prin hipnoză și alte tehnici de „infectare psihologică".
În acest caz Serviciului de Protecție și Pază (FSO) ar putea lua o serie de măsuri speciale în patru etape, acoperind scenarii precum cazurile în care ar trebui aplicată legea marțială, și includ sesiuni săptămânale de pregătire politică, participarea colectivă la slujbe religioase și identificarea ofițerilor cu „psihic instabil”.
Planul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații prevede totul, de la teorii conform cărora soldații ar putea fi hipnotizați, până la eforturile de a preveni infectarea cu "psihogeneratori".
Documentul descrie mijloace de consolidare a rezistenței mentale a ofițerilor și subliniază modul în care inamici nespecificați pot folosi o avalanșă de metode clandestine pentru a „reduce stabilitatea psihologică a personalului" și a-i face "nepregătiți pentru rezistență".
Unele dintre amenințări sunt dintre cele discutate în mod obișnuit în întreaga lume, cum ar fi influența din partea mass-mediei, a mișcărilor sociale, a organizațiilor religioase și a agenților încorporați în organizațiile neguvernamentale, a relatat The Insider.
Totuși documente conține și avertismente cu privire la "psiho-viruși informatici" care ar putea infecta utilizatorul și discută despre "psiho-generatori" – conform unui mit urban din epoca sovietică despre existența unor dispozitive care pot citi mințile de la distanță, potrivit The Insider.
Deși menționează inamici "capabili să infecteze psihologic personalul și care posedă abilități hipnotice", documentul nu îi identifică pe acești indivizi, potrivit The Insider.
De asemenea, documentul semnalează drept amenințări substanțele chimice psihoactive și produsele publicitare, fără a furniza alte detalii.
Oficialii de la Kremlin au propus folosirea "contrasugestiei", "contraconvingerii", "interceptarea inițiativei" și "substituirea obiecțiilor" pentru a face față influenței din partea forțelor externe, a relatat The Insider.
Aceștia au mai sugerat să organizeze interviuri cu gărzile de la Kremlin pentru a le consolida încrederea și să pună împreună în echipe ofițerii mai rezistenți cu cei care sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic, potrivit publicației.
Planul urmează să fie coordonat de generalul Alexander Komov, director adjunct în cadrul Serviciului Federal de Protecție, o sursă anonimă din cadrul serviciului de securitate al Kremlinului afirmând că Komov nutrește un interes profund pentru astrologie și pseudoștiințe, potrivit The Insider.
Publicația americană Insider nu a putut verifica în mod independent autenticitatea acestor afirmații.
Sursa: adevarul.ro