Securitatea în decembrie 1989: articol umoristic din „Scânteia tineretului”, sursă de „indicații pentru grupuri teroriste””
Un articol apărut în ziarul „Scânteia tineretului”, în ediția din 18 decembrie 1989, a fost interpretat ca fiind o sursă de indicații pentru „grupurile ce acționau diversionist-terorist”. Autorul a susținut că totul a fost scos din context.
Ziarul Scînteia tineretului și articolul apărut în 18 decembrie 1989 FOTO Arhivele Naționale
Zilele Revoluției din decembrie 1989 au fost caracterizate și printr-o serie de interpretări eronate și diversiuni care, în multe situații s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Un articol publicat în Scînteia tineretului avea să fie minuțios analizat de către reprezentanți ai Armatei și Securității, care au ajuns la concluzia că avea „indicații pentru grupurile ce acționau diversionist în conformitate cu principiile războiului urban”.
Articolul se numea „Câteva sfaturi pentru cei aflați în aceste zile la mare” și era scris de jurnalistul Sorin Preda. Securiștii s-au întrebat care era rostul unui asemenea articol într-o perioadă de iarnă, l-au analizat și i-au dat o interpretare originală. A ridicat semne de întrebare și pentru că a apărut în aceeași zi cu plecarea lui Ceaușescu în vizită în Iran.
Textul original publicat în Scînteia tineretului:
„Evitați expunerea intempestivă și prelungită la soare. E de preferat să începeți mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veți asigura un bronzaj plăcut și uniform. Nu vă avântați prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigați. Este inutil. Șansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. Profitați de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se știe, ele sunt mai active între orele 5,30 și 7,30. Se recomanda cu precădere persoanelor mai debile. Dacă sunteți o fire sentimentală și agreați apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Și încă ceva – dacă aceste v-au pus pe gânduri și aveți deja anumite ezitări, gândindu-vă să renunțați în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiți în suficientă măsură marea.”
Interpretarea mesajului:
„Evitați atacurile prelungite asupra obiectivelor. Este indicat să atacați cu prudență, în serii scurte de 10-15 minute din diferite direcții. Astfel vă veți asigura o supraprotecție și rezultatele vor fi mai bune. Nu vă apropiați prea mult de obiectiv (pericol de capturare sau de ucidere). În caz de pericol (rănire sau capturare) nu cereți ajutor, fiindcă nu va fi nimeni care să vă ajute sau să vă asculte. Acționați și atacați obiectivele dimineața mai devreme, în special între orele 5:30 și 7:30. Acest sistem se recomandă pentru apărătorii mai fricoși sau mai neinstruiți, între aceste ore oboseala fiind mai accentuată după o noapte de veghe. Este indicat ca pe înserate, să vă refaceți rezervele de muniție și alte produse: depozitele știute sunt bine dotate, cu sortimente variate. Dacă aveți ezitări, sunteți afectat într-un fel sau altul, sau vă gândiți să renunțați, înseamnă că nu v-ați îndeplinit în totalitate misiunea pentru care ați fost pregătiți.”
Autorul articolului, Sorin Preda, a declarat atât în faţa anchetatorilor Ministerului Apărării, cât şi în presă, că el a scris un text umoristic şi atât. Adică cele cinci paragrafe, care au avut trimitere pe prima pagină, nu aveau nicio legătură cu Revoluţia şi a fost o simplă întâmplare faptul că au sunat atât de straniu în acele zile .
„În Marele Stat Major, la etajul doi lucra un colectiv de ofițeri de informații care au analizat și decodificat conținutul articolului respectiv. Era clar pentru noi că acest articol conținea indicații pentru grupurile care acționau diversionist-terorist în conformitate cu principiile războiului urban. Sfaturile respective erau plasate în pagina elevului și erau scrise într-o manieră umoristică. Articolul nu pare atât de nevinovat cum au încercat să-l prezinte autorii”, avea să susțină colonelul Neculai Grigoraș Georgian, care activa în contraspionaj la vremea respectivă.
Sursa: adevarul.ro