Securitate cibernetică: Serviciile ruse şi americane de informaţii îşi reiau cooperarea (FSB)

Securitate cibernetică: Serviciile ruse şi americane de informaţii îşi reiau cooperarea (FSB)

Serviciile de informaţii ruse şi americane îşi reiau progresiv cooperarea în materie de securitate cibernetică, a declarat joi directorul FSB, în contextul în care cele două ţări se acuză reciproc de ani de zile de piraterie informatică şi de spionaj cibernetic, relatează AFP.

"Suntem pe cale să restabilim aceste relaţii", a declarat şeful serviciilor ruse, Aleksandr Bortnikov, citat de agenţia Interfax, adăugând că "multe chestiuni sunt în studiu cu americanii privind securitatea informaţiilor şi securitatea cibernetică".

Potrivit acestuia, serviciile secrete americane au furnizat "recent" informaţii Rusiei privind un plan de atac terorist care o viza. "Am avut mereu contacte de lucru, independent de situaţia politică între ţările noastre", a adăugat el.

Relaţiile între Rusia şi SUA au fost afectate de acuzaţii de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016, cu ajutorul hackerilor şi al trollilor ruşi pe reţelele sociale.

În 2018, Washington şi Londra au acuzat statul rus de "activităţi cibernetice răuvoitoare" care vizau, potrivit lor, guverne, companii şi infrastructuri cruciale în lumea întreagă.

Moscova este, de asemenea, suspectată de mai multe atacuri cibernetice de amploare în ultimii ani, precum pirateriile informatice care au vizat Partidul Democrat american, Agenţia mondială antidoping şi aeroportul din Odesa (Ucraina).

Rusia a respins mereu cu vehemenţă aceste acuzaţii şi a dat asigurări că este şi ea victimă "de ani de zile" a unor atacuri cibernetice americane împotriva instituţiilor sale, a reţelei sale electrice şi a organizaţiilor sale financiare.

În iunie, ziarul New York Times a dezvăluit, de exemplu, că SUA şi-au înmulţit intruziunile informatice în reţeaua rusă de electricitate.

În decembrie 2017, Rusia a dejucat un atentat care viza Catedrala Maicii Domnului din Kazan, un loc turistic de mare atracţie din Sankt Petersburg, datorită, potrivit Moscovei, unor informaţii transmise de CIA. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat atunci omologului său american Donald Trump pentru a-i "mulţumi".AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...