Secţia pentru procurori a CSM respinge acţiunea IJ împotriva şefului Parchetelor Militare

Secţia pentru procurori a CSM respinge acţiunea IJ împotriva şefului Parchetelor Militare

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva şefului Secţiei Parchetelor Militare (SPM), Gheorghe Cosneanu, şi a procurorului Mihalache Codruţ în legătură cu protestul din 10 august.

"Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Cosneanu Gheorghe, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Mihalache Codruţ, procuror militar la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată", se arată în decizia Secţiei.

Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară anunţa pe 15 ianuarie că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Gheorghe Cosneanu şi Codruţ Mihalache pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

Cu privire la procurorul Codruţ Mihalache, inspectorii au reţinut că acesta a dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu şi Adrian Mihai Vornigescu de la PMTMB, cu încălcarea dispoziţiilor ordinului nr. 387/2015 al procurorului general, prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea dosarului privind protestul din 10 august, preluat de Secţia Parchetelor Militare de la SPM de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, Inspecţia Judiciară susţine că acesta i-a desemnat pe procurorii Ionel Corbu şi Marian Văetişi, delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze respectivul dosar, cu încălcarea ordinului nr.387/2015 al procurorului general.

"Inspectorii au constatat că, prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate. Prin eludarea dispoziţiilor ordinului încălcat, inclusiv de către un procuror cu o funcţie de conducere, inspectorii au apreciat că se creează un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor şi suspiciunea lipsei de imparţialitate în soluţionarea cauzelor", declară Inspecţia Judiciară. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”