Secretul unei conserve delicioase. Cum păstrezi ardeii copți pentru iarnă, ingredientul care le dă savoare
Ardeiul copt pus la păstrare la borcan va îmbogăți mesele iarna. Secretul unei conserve delicioase cu care gospodinele nu vor da greș îl regăsim în lucrarea gastronomiei românești semnată de regretatul Radu Anton Roman.
Ardei copți pentru iarnă FOTO Shutterstock
Ingrediente:
2 kg ardei grași sau capia (cât mai mari și mai sănătoși)
150 ml oțet de vin
1 lingură zahăr sau miere (pentru echilibrarea gustului, dând o aromă dulce-acrișoară)
2 linguri ulei
2 lingurițe boabe muștar
10 g piper
1 aspirină
1 foaie dafin
o jumătate linguriță sare
Mod de preparare:
Se spală bine ardeii, se șterg și se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară, dar să-și păstreze pulpa pe dinăuntru.
"Se pune zeama cu ale ei toate la fiert. Se așază ardeii copí într-o cratiță mare, se presară cu puțină sare și se acoperă pentru circa un ceas.
Se curăță de pieliță, cu răbdare și un vârf de cuțit. Evitați apa, care le spală și gustul. Se așază în borcan. După primul clocot, se toarnă zeama peste ardeii curățați (uleiul se va ridica la suprafață, protector). Se leagă cu celofan dublu, bine spălat în apă fierbinte", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Conțin un antioxidant foarte puternic
Ardeii copți sunt gustoși, dar și sănătoși. Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral.
În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic. Acesta anihilează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor. Ardeiul roşu este mai sănătos decît cel verde, cu o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare.
Sursa: adevarul.ro