Secretul lui Pan Zhanle, rivalul lui David Popovici. Cum reușește să fie atât de rapid „asasinul de recorduri”

Secretul lui Pan Zhanle, rivalul lui David Popovici. Cum reușește să fie atât de rapid „asasinul de recorduri”

Chinezul Zhanle Pan a stabilit un nou record mondial în proba de 100 de metri liber, câștigând aurul la Jocurile Olimpice, doborând precedentul record cu 4 zecimi de secundă, într-o cursă în care David Popovici a terminat al treilea.

Pan Zhanle și David Popovici, doi sportivi excepționali. Foto Facebook

Pan Zhanle și David Popovici, doi sportivi excepționali. Foto Facebook

Sportivul de 19 ani a oprit cronometrul la 46,40 secunde, bătându-și recordul deținut tot de el în februarie 2024, la Campionatele Mondiale de natație de la Doha. Acuzat de dopaj, asiaticul s-a mărginit să spună că a fost testat de 21 de ori în ultimele 3 luni. Însă secretul său stă într-un stil propriu de înot, dar și antrenorii care i-au remarcat rapid spiritul de luptă.

Cel care l-a pregătit în tinerețe, Wang Shi, a povestit că a adoptat o abordare diferită pentru a-l antrena în comparație cu ceilalți studenți ai săi. „Îi plăcea foarte mult să stea în apă. Prin urmare, pedeapsa era să-i interzic să se apropie de bazin, de fiecare dată când greșea. Asta îl făcea foarte neliniștit", și-a amintit Wang, citat de Kompas.id.

Pan Zhanle și poziția capului în timpul respirației

„Unul dintre aspectele remarcabile ale tehnicii lui Pan este poziția capului în timpul respirației. Când respiră, vârful capului rămâne în afara apei, în timp ce partea inferioară rămâne scufundată. Această aliniere precisă îi menține corpul raționalizat și îi împiedică să se scufunde picioarele - o greșeală comună pe care mulți înotători o fac atunci când își ridică capul prea sus. Menținerea acestui echilibru este esențială pentru a menține impulsul înainte, fără forță inutilă”, este una dintre secretele lui Pan Zhanle, dezvăluit într-o analiză a myswimpro.com.

Apoi, eficiența lui Pan în apă este evidențiată de distanța sa remarcabilă pe lovitură. El reușește să acopere mai mult teren cu mai puține lovituri, menținând o rată de lovituri puternice și eficiente pe toți cei 100 de metri.

Lovitură puternică, propulsie imensă

O altă componentă-cheie a succesului chinezului este lovitura sa puternică. Descris ca având „jet-uri turbo”, lovitura lui generează o propulsie imensă, împingându-l înainte cu o viteză incredibilă. .

În final, cel de la myswimpro identifică alte două aspect al tehnicii celui mai rapid înotător de pe planetă: „În timp ce înoată, Pan pare să plutească deasupra apei, cu brațul întins și cu piciorul oferind stabilitatea și puterea necesare pentru a menține această poziție. Acest lucru îi permite să alunece eficient la fiecare lovitură, reducând rezistența și menținând un ritm constant și puternic”. În plus, tehnica excepțională a lui Pan este rezultatul analizei video riguroase. Examinându-și îndeaproape forma din diferite unghiuri și cu viteze diferite, el și antrenorii săi pot identifica zone de îmbunătățire și pot face ajustări precise.

Pan Zhanle, după cursa formidabilă de la Jocurile Olimpice. Foto Profimedia

Pan Zhanle, după cursa formidabilă de la Jocurile Olimpice. Foto Profimedia

Iar chinezul spune că mai de are îmbunătățit mult lucruri: „Trebuie să-mi perfecționez inclusiv mișcările întoarcere și cele de picioare. Există încă un decalaj între toate aceste mișcări în comparație cu ceea ce poate face un sportiv de top. Trebuie să muncesc din greu pentru asta”. În ritmul acesta, unde va ajunge Pan Zhanle?

Pan Zhanle și David Popovici, sub 47 de secunde pe suta de metri

David Popovici: 46,86 (2022, record mondial), 46,88 (2024), 46,98 (2022)

Pan Zhanle: 46,40 (2024, record mondial), 46,80 (2024, record mondial), 46,92 (2024), 46,97 (2023, 2024)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban