Secretul longevității. Numărul magic de pași zilnici pentru o viață sănătoasă

Secretul longevității. Numărul magic de pași zilnici pentru o viață sănătoasă

Un nou studiu sugerează că mersul pe jos între 6.000 și 9.000 de pași zilnic poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, în special la persoanele de peste 60 de ani. Deși mulți nu respectă recomandările OMS privind activitatea fizică, simpla numărare a pașilor poate fi o soluție eficientă pentru a promova un stil de viață activ.

Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj

Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj

Problemele de sănătate legate de stilul de viață sedentar devin tot mai evidente, iar un nou studiu atrage atenția asupra importanței mersului pe jos . Deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, majoritatea oamenilor, în special vârstnicii, nu respectă aceste indicații.

Shivangi Bajpai, coautor al unui studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, a menționat că mersul a 9.000 de pași zilnic poate reduce riscul de atac de cord cu 50%. Aceasta a subliniat importanța conștientizării regulilor de activitate fizică și a explicat că numărarea pașilor poate fi o metodă simplă și eficientă pentru a promova mișcarea zilnică.

În colaborare cu dr. Amanda Paluch, profesor asistent la aceeași universitate, Bajpai a publicat studiul „Prospective Association Of Daily Steps with Cardiovascular Disease: A Harmonized Meta-Analysis” în revista „Circulation”. Cercetarea sugerează că persoanele de peste 60 de ani care fac între 6.000 și 9.000 de pași pe zi își reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, comparativ cu cei care fac doar 2.000 de pași pe zi .

Problemele culturale și sociale

Bajpai a remarcat că în multe țări activitatea fizică scade semnificativ după pensionare, ceea ce duce la izolare socială și scăderea sănătății fizice și mentale. Este esențial ca aceste persoane vârstnice să găsească alte modalități de a rămâne active după încheierea activității profesionale, atrage acesta atenția.

De asemenea, cum în multe gospodării, inclusiv în cele din România, responsabilitățile casnice revin în mare parte femeilor, acest lucru le lasă puțin timp pentru activități fizice recreative. Cercetătorul susține că există o percepție greșită asupra faptului că treburile casnice sunt suficiente pentru menținerea unei bune condiții fizice.

În schimb, utilizarea dispozitivelor portabile pentru numărarea pașilor poate ajuta la monitorizarea activității zilnice și la creșterea conștientizării importanței mișcării.

În România, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct

Monitorizarea pașilor poate fi de mare ajutor și pentru adulții cu boli cronice. În România, rata incidenței bolilor coronariene, diabetului și deceselor cauzate de bolile cardiovasculare este extrem de ridicată. Spre exemplu, țara noastră ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE de 44 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană în 2023 . Fenomenul este unul care se tot prelungește de câțiva ani încoace, fără ca autoritățile să fie capabile să ia măsuri în acest sens.

Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul unu de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Iar un proiect-pilot de depistare a riscului de diabet zaharat derulat în vara anului trecut în farmacii a arătat că peste 20% dintre cei evaluați aveau un risc mare și foarte mare de a dezvolta boala în următorii 10 ani.

Beneficiile monitorizării pașilor

Așadar, stabilirea unui obiectiv de pași zilnici și creșterea treptată a numărului acestora poate preveni agravarea acestor afecțiuni.

Dr. Amanda Paluch a observat că legătura dintre numărul pașilor zilnici și bolile cardiovasculare este mai puternică la adulții mai în vârstă decât la cei mai tineri. Deși bolile cardiovasculare apar de obicei la vârste mai înaintate, activitatea fizică aduce beneficii și pentru tinerii care pot preveni afecțiuni precum hipertensiunea, obezitatea și diabetul de tip 2, care sunt precursoare ale bolilor cardiovasculare.

Concluzie

Este clar că nu doar cantitatea de mișcare contează, ci și calitatea acesteia. Un număr optim de pași zilnici poate face o diferență semnificativă în prevenirea bolilor cronice și în menținerea unei vieți sănătoase și active.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…