Secretomania guvernului britanic a complicat Brexitul, potrivit unui raport independent

Secretomania guvernului britanic a complicat Brexitul, potrivit unui raport independent

Secretomania guvernului britanic cu privire la negocierea Brexitului a îngreunat pregătirile Regatului Unit înaintea ieşirii sale din Uniunea Europeană, care s-a materializat la finele lunii ianuarie, potrivit unui raport dat publicităţii vineri şi care a fost elaborat de Oficiul Naţional pentru Audit (NAO), organism independent, însărcinat cu auditul ministerelor şi a altor organizaţii guvernamentale, transmite EFE.

În acest text, NAO notează că pregătirile pentru Brexit au presupus o supraîncărcare semnificativă pentru funcţionari, în condiţiile în care peste 22.000 de angajaţi din diverse ministere s-au dedicat acestei sarcini, iar costurile s-au ridicat la 4,4 miliarde de lire sterline (4,892 miliarde de euro).

Raportul a fost întocmit cu scopul de a evalua activitatea guvernului în momentul în care ţara se pregătea pentru Brexit, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din blocul comunitar într-un referendum organizat la 23 iunie 2016.

Raportul NAO subliniază că permanenta secretomanie a Ministerului pentru Ieşirea din UE (Dexeu), desfiinţat după Brexit şi care a negociat acordul de ieşire, nu a ajutat la buna conlucrare între diferitele departamente.

''Dexeu a blocat comunicarea şi a ţinut secret orice lucru care avea legătură cu poziţia de negociere a Regatului Unit. Acest instinct către secretomanie al guvernului poate afecta o coordonare efectivă, colaborarea şi sensul urgenţei în momentul în care trebuie să se înregistreze progrese către un obiectiv comun'', a adăugat NAO.

Raportul califică totodată drept ''limitate'' pregătirile anterioare referendumului din 2016 pentru a identifica impactul unei desprinderi a Regatului Unit cu principalul său partener comercial.

Şefa comitetului pentru conturile publice din Parlament, Meeg Hillier, a declarat vineri că miniştrii trebuie să se asigure că astfel de greşeli nu se vor mai repeta.

Reprezentantul NAO, Gareth Davies, a apreciat la rândul său că Brexitul presupune o muncă ''extrem de complexă'' pentru guvern şi şi-a exprimat convingerea că ''cele învăţate'' în timpul acestor negocieri pot servi drept exemplu în cadrul pregătirilor pentru sfârşitul perioadei de tranziţie, precum şi în gestionarea altor crize, cum ar fi pandemia de COVID-19.

Regatul Unit demarează săptămâna viitoare cea de-a opta rundă de negocieri cu UE în vederea încheierii unui acord comercial şi de securitate care va configura viitoarea relaţie dintre Londra şi Bruxelles odată ce actuala perioadă de tranziţie se va fi încheiat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”