Secretele vacanței cu cortul în Italia. Cât a cheltuit o familie de români în circuitul Amalfi-Roma-Toscana-Coasta de Est

Secretele vacanței cu cortul în Italia. Cât a cheltuit o familie de români în circuitul Amalfi-Roma-Toscana-Coasta de Est

O vacanță cu cortul poate fi o experiență minunată pentru o familie cu copii, și nu numai, chiar și pentru un cuplu sau un grup, oferind numeroase oportunități de aventură și explorare într-un cadru natural. Iar dacă acesta este și spectaculos și în afara țării atunci concediul va fi unul special.

Italia de pe Coasta Amalfi la Roma Toscana și Coasta de Est Colaj Italia-it / DMS

Italia de pe Coasta Amalfi la Roma Toscana și Coasta de Est Colaj Italia-it / DMS

O familie de români a ales să-și petreacă vacanța de vară printr-un circuit în Italia , într-unele dintre cele mai frumoase zone ale acestei țări. Traseul de 17 zile , ce a vizat mai bine de jumătate din țară, poate fi o sursă de inspirație pentru oricine dornic de o vacanță în Italia.

Circuitul în Italia a cuprins țărmurile a două dintre mări: Marea Tireniană, la vest și la Marea Adriatică la est, pornind de pe Coasta Amalfi sau Costa Amalfitană spre Napoli, Pompei și Vezuviu, continuând apoi spre Roma, iar de acolo spre Toscana – San Marino și Coasta de Est, către Alberobello și Matera, cu întoarcere la Napoli. Întreaga experiență a fost trăită la cort, pentru aventură în sine, dar și pentru a evita cheltuielile excesive, mai ales la cazare, fiind vorba despre cinci persoane.

Iar la finalul vacanței cu familia, românii au povestit, pe un grup de Facebook dedicat celor pasionați de vacanțe pe cont propriu, care au fost costurile pentru acest tip de cazare mai specială, mai ales într-o țară străină, dar și unde au găsit să-și petreacă nopțile, în fiecare dintre destinațiile alese.

Campinguri găsite ad-hoc, pe traseu și prețul la carburant

„Aș vrea să vă povestesc puțin despre ieșirea din vara aceasta, 17 zile, cu cortul în Italia, trei adulți și doi «kinderi» - de 11 și 13 ani, care deja nu mai sunt considerați copii în majoritatea campingurilor, unde pentru cei peste nouă ani se plătește preț întreg. Mașina, un Duster, a fost închiriată de la «Auting» - un fel de Airbnb pentru mașini - aplicația există în mai multe țări din Europa. În Franța, de exemplu, se numește «Getaroud». Este mult mai ieftin decât de la «Rental Car»”, a explicat unul dintre membrii familiei alegerile făcute și nu a omis să pomenească inclusiv de prețurile la combustibil, în Italia – unde un litru de motorină costă între 1,63 de euro - „doar la San Marino” - și 1,78 euro.

Taxa de sejur și prețurile „ușor piperate”

Turiștii români au plecat din România cu avionul și au aterizat în Italia la Napoli. Vacanța în familie a început pe Coasta Amalfi: „Toate campingurile au fost găsite ad hoc, nu am căutat niciodată dinainte și nu am avut nimic rezervat, în funcție de cum ajustam traseul, sau cât reușeam să mergem în fiecare zi, după ora 18,00 începeam să căutăm loc de cazare. Peste tot se percepe, dar doar pentru adulți, taxă de sejur”. Aceasta este cuprinsă între 1,5 și 3 euro, în funcție de regiune, cel mai probabil.

Campingurile pentru corturi și rulote din Italia Colaj DMS

Campingurile pentru corturi și rulote din Italia Colaj DMS

În schimb, românii au remarcat cu această ocazie faptul că prețurile la campinguri sunt „ușor piperate”, comparativ cu cele din Franța, de anul trecut, unde în medie s-a plătit în jur de 30 de euro/noapte. Este drept că de anul trecut încoace, situația s-a schimbat pe mai tot continentul.

Cât despre serviciile sanitare din campingurile italienește acestea sunt: „Ok, în general foarte curat, mai ales la campingurile mai mici. Nu am avut nicio emoție cu kinderii”.

„Ieșeam mai ieftin cu Airbnb, dar nu ne place să fim legați”

Iar când vine vorba despre cazare: „Fiecare camping avea metoda lui de calcul, unii per persoană - am plătit între 10 – 20 € / persoana / noapte -, alții îți făceau un preț așa, pe loc, mai ales daca stăteai doar o noapte”. Altfel spus, reducerile se impuneau pentru mai multe nopți.

„Uneori m-am gândit că ieșeam mai ieftin dacă închiriam un Airbnb, dar nu ne place să fim legați de un loc și o oră unde sau când să ajungem”, a mai explicat românul decizia de a alege vacanța la camping.

Legat de condițiile de cazare, am mai aflat și că aceasta, în general, se poate face până în ora 20,00, aviz amatorilor, ulterior fiind mai dificil accesul - este necesară comunicarea telefonică a orei exacte la care se ajunge, pentru că intrarea și ieșirea sunt restricționate de o barieră.

„În multe campinguri a trebuit să lăsăm mașina în parcarea de la intrare - nu o puteam ține lângă cort, dar, desigur, te lasă să intri cu ea până instalezi cortul, etc..”, au mai dezvăluit turiștii români.

Coasta Amalfi: peisaje amețitoare, case cocoțate pe stânci și drumuri spectaculoase

Deși turiștii români nu justificat alegerile făcute în privința destinațiilor turistice, merită menționat că acestea sunt printre cele mai speciale din Italia. Coasta Amalfitană , spre exemplu, reprezintă o destinație de vis pentru oricine dorește să experimenteze frumusețea naturală, istoria bogată și cultura vibrantă a Italiei, Amplasată în sud-vestul Italiei, este renumită pentru peisajele sale spectaculoase, fiind inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Printre satele și orașele sale pitorești se numără: Amalfi, Positano, Ravello, Praiano și Atrani. Drumul principal, SS163, este renumit pentru curbele sale strânse și vederile spectaculoase asupra Mării Tireniene.

Coasta Amalfi Italia Colaj Italia-it / DMS

Coasta Amalfi Italia Colaj Italia-it / DMS

Printre atracțiile zonei se numără Grădinile Ravello - Villa Cimbrone și Villa Rufolo oferă vederi panoramice asupra coastei – casele colorate din Positano, construite pe stânci abrupte, ce oferă cadre instagramabile alături de plajele superbe, locul de producție al faimosului lichior de lămâie - Limoncello și traseele de drumeții precum „Calea Zeilor” ce oferă vederi impresionante asupra mării și coastelor.

Orașul subteran din Napoli, vulcanul Vezuviu și Pompei

Napoli, Pompei și Vezuviu au fost următoarele destinații. Patria pizzei Margherita remarcată prin ingredientele în culorile drapelului italian: roșu de la roșii, alb de la mozzarella și verde de la busuioc – Napoli este cel mai mare oraș din sudul Italiei. De la centrul său istoric, inclus în UNESCO, având rădăcini de peste 2.800 de ani la orașul subteran ce datează din epoca romană și greacă, cu un vast sistem de caverne și tuneluri, apeducte, catacombe și buncăre din cel de-Al Doilea Război Mondial, Napoli atrage an de an milioane de vizitatori.

Napoli Pompei și Vezuviu în Italia Colaj Italia-it / DMS

Napoli Pompei și Vezuviu în Italia Colaj Italia-it / DMS

În apropierea sa se află vulcanul Vezuviu, celebru pentru erupția sa catastrofală din anul 79 d.Hr. care a îngropat orașele Pompei și Herculaneum. Ruinele Pompeiului oferă o privire unică asupra vieții cotidiene dintr-un oraș roman antic. Tot în Napoli se află și Sfântul Gennaro, protectorul orașului, și sângele său într-o fiolă, ce an de an se lichefiază într-un mod miraculos.

Cazarea în Campingul Julia din Napoli / Pompei i-a costat pe români 50 de euro/noapte: „Campingul a fost foarte fain, într-o grădină de lămâi, foarte verde, liniștit”.

„Toate drumurile duc la Roma”

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o istorie care se întinde pe mai bine de două milenii și jumătate, capitala Italiei atrage prin cultură, artă și istorie, oferind o multitudine de atracții turistice și experiențe unice.

Cazarea în Campingul Hu i-a costat pe turiștii români 105 euro/noapte: „Campingul foarte mare, cu piscină, teren de baschet, minimarket, dar foarte aglomerat. Avantajul este stația de autobuz spre Roma este chiar lângă camping (50 de euro/bilete de autobuz și metrou pentru două zile). Poate este mai convenabil o parcare de o zi în Roma, nu am mai verificat, noi am lăsat mașina în camping”.

Roma Italia și comorile sale Colaj Italia-it / DMS

Roma Italia și comorile sale Colaj Italia-it / DMS

Pe un site dedicat , în funcție de zona centrală, prețul pe oră la parcare variază între 3 și 6 euro, iar pe zi pleacă de la 30 de euro.

Cât despre atracții, este sunt inepuizabile: de la Vatican cu Bazilica Sfântului Petru, Capela Sixtină cu frescele lui Michelangelo și Muzeele Vaticanului, la Castelul Sant'Angelo, de la Colosseum – unul dintre cele mai mari amfiteatre construite vreodată - la Forumul Roman, Forumul lui Traian - cel mai mare dintre forurile imperiale din Roma ce găzduiește Coloana lui Traian, decorată cu reliefuri care comemorează victoriile împăratului în războaiele dacice, de la Pantheon, la Fontana di Trevi sau Fântâna dorințelor ori Piața Venezia, situată la poalele Capitoliului și Monumentul lui Vittorio Emanuele II, Treptele Spaniole, Piața Navona, iar lista poate continua.

Piscinele terasate din Saturnia - Toscana

În Toscana, a fost singurul loc unde românii au ales o cazare prin Airbnb, în Pitigliano, pentru că: „Nu erau campinguri aproape de Saturnia, unde voiam să ajungem foarte de dimineață”.

Toscana reprezintă una dintre cele mai pitorești și culturale regiuni din Italia, renumită pentru peisajele uimitoare, orașele medievale și tradițiile vinicole. Florența sau Firenze este capitala regiunii, renumită pentru arta și arhitectura renascentistă, dar tot aici se află și orașele: Siena, Pisa cu faimosul său turn înclinat și Lucca, dar și pitoreasca vale Val d'Orcia, Chianti - faimoasă pentru vinurile sale Chianti Classico, dar și Maremma - celebră pentru plajele frumoase și satele medievale.

Saturnia și alte comori ascunse în Toscana Italia Colaj Italia-it / DMS

Saturnia și alte comori ascunse în Toscana Italia Colaj Italia-it / DMS

Saturnia, micul orășel din sudul Toscanei este renumit pentru izvoarele sale termale, pentru cascadele Cascate del Mulino alimentate de ape termale bogate în sulf, dar și pentru piscinele terasate ce oferă o experiență unică.

Tot în sudul Toscanei, românii au vizitat și Abbadia San Salvatore (Val d’Orcia) - un mic oraș situat din provincia Siena, cazându-se în Campingul Agrisosta Fabrini pentru care au plătit 15 euro/noapte: „Este o fermă care oferă și câteva locuri de campare”.

Republica San Marino și fascinațiile sale

Înainte de San Marino, românii au campat la Alto Salvi, unde au plătit 55 de euro/noapte: „Un camping mare, cu umbră și zonă de cort mai restrânsă”.

Numită oficial Republica San Marino, este una dintre cele mai vechi și mici republici din lume, situată în centrul Italiei, cu o suprafață de 61 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 34.000 de locuitori. Printre atracțiile zonei se numără Orașul Vechi inclus în UNESCO, piața principală - Piazza della Libertà, Turnurile San Marino amplasate pe cele trei coline ale orașului, precum și o serie de biserici, monumente și muzee.

Coasta de Est: de la trulli - casele cu conuri la cele săpate în stâncă din Sassi

Pe Coasta de Est, turiștii români au optat pentru Europecamping Tarquinia pentru care au plătit 90 de euro/noapte: „Un camping foarte mare, cu zonă de corturi restrânsă, dar cu multe căsuțe/bungalouri de închiriat, cu ieșire la plajă și minimarket”.

Într-un alt camping la care au stat - Gambicce Monte - au plătit 68 de euro/noapte: „Un camping absolut superb, nu mare și nu aglomerat, așezat chiar deasupra mării”.

Alberobello și Matera pe Coasta de Est a Italiei Colaj Italia-it / DMS

Alberobello și Matera pe Coasta de Est a Italiei Colaj Italia-it / DMS

Despre Campingul Villa Rosa - 60 €/noapte pentru cinci persoane - românii au menționat: „Un camping mare, cu ieșire la plajă, apa foarte accesibilă pentru copii mici (nu adâncă pentru o buna porțiune), minimarket, un Aquapark la circa 20 de minute distanță, dar mai greu cu umbra aici”.

Coasta de Est reprezintă una dintre cele mai variate și interesante regiuni ale Italiei, cu o vastă gamă de atracții naturale, orașe istorice și plaje superbe, dintre care am aminti despre: Emilia-Romagna - cu Rimini - una dintre cele mai populare stațiuni de plajă ale Italiei la Marea Adriatică și Ravenna celebră pentru mozaicurile bizantine uimitoare și site-urile sale istorice UNESCO; Marche - cu Ancona, Pesaro - cunoscut atât pentru plaje cât și pentru festivalul de muzică „Rossini Opera Festival”; Abruzzo - cu Pescara și Vasto; Puglia - cu Bari, Polignano a Mare - orașul spectaculos construit pe stânci deasupra mării și Otranto.

În regiunea Puglia, românii care au experimentat vacanța la camping au ales Alberobello, celebru pentru casele sale tradiționale numite „trulli”, caracterizate prin acoperișuri conice din piatră, construite fără mortar și cu o tehnică tradițională care datează din secolul al XVI-lea, incluse de asemenea în UNESCO.

În Alberobello au campat la Bosco Selva pentru care au plătit 40 de euro/noapte: „Locația se afla la doar șapte minute de Centrul Vechi. Mi s-a părut prețul foarte rezonabil pentru așa amplasare”.

În vacanța în Italia, românii au vizitat și Matera, în apropiere, fostă Capitală Culturală Europeană în 2019, ce se remarcă prin complexe de locuințe săpate direct în stâncă, considerate printre cele mai vechi așezări locuite continuu din Europa. Casele Sassi sunt construite dintr-o rocă locală, numită „tuf”, ușor de modelat și izolante, cu mai multe etaje. Matera mai este faimoasă și pentru bisericile sale rupestre, care sunt de asemenea săpate în stâncă, fiind decorate cu fresce vechi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…