Secretele succesului contraofensivei ucrainene, potrivit șefului armatei britanice
Generalul Sir Patrick Sanders, șeful Statului Major al Marii Britanii, a vorbit despre unele dintre aspectele ce caracterizează contraofensiva ucraineană de succes împotriva Rusiei. Ucraina ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei datorită mentalității pe care o manifestă pe front, a spus el, relatează The Telegraph.
Soldații ucraineni au recucerit recent Lîman din regiunea Donețk FOTO Twitter / Defense of Ukraine
Comandanții carismatici au rol mai important în câștigarea unei bătălii decât numărul de soldați trimiși în luptă, a spus șeful armatei britanice la summitul pentru probleme de apărare, securitate, comerț și tehnologie „Future Atlantic Forum”, găzduit anual de Marea Britanie, și care a avut loc între 28 și 29 septembrie la New York.
Sanders a susținut că „impactului extraordinar” al exemplului personal i se datorează faptul că militarii au putut pune în aplicare o contraofensivă puternică, care a dat rezultate.
„Comandanții carismatici de pe câmpul de luptă pot face toată diferența indiferent de raportul dintre forțe”, a spus șeful statului Major al Marii Britanii, îndemnându-și audiența să nu „piardă din vedere” acești factori impalpabili.
„Nu ne pricepem să îi măsurăm. Nu suntem prea pricepuți nici la prezicerea prezentului, cu atât puțin suntem capabili să privim în viitor. Fizica ți-ar spune că ucrainenii nu pot câștiga deoarece raportul de forțe e în defavoarea lor; totuși, au existat ocazii în care au fost suficient de încrezători în moralul lor ca să știe că îi pot depăși pe ruși”, a adăugat generalul britanic.
Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, armata sa număra 900.000 de soldați, ceea ce înseamnă a patra armată ca mărime din lume. Prin comparație, Ucraina avea doar 361.000 de soldați la începutul războiului.
Secrete ale succesului militar
O mentalitate precum cea a militarilor ucraineni este posibilă datorită „cauzei pentru care lupți” cuplată cu „voința și coeziunea forțelor și a populației”, a explicat el.
El a vorbit, de asemenea, despre importanța „impactului de șoc”, care este „ceva ce noi, în calitate de comandanți militari, încercăm să obținem”.
„Pentru cei care l-au experimentat, este debilitant, îți paralizează procesul de luare a deciziilor și provoacă panică - și am văzut unele dintre aceste lucruri derulându-se pe frontul din Harkov", a spus el.
Ofensiva ucraineană din regiunea Harkov a demonstrat că tancurile, atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, cu sprijinul infanteriei și al acoperirii aeriene, rămân cruciale pentru războiul bazat pe manevră ofensivă.
Generalul britanic a subliniat că „terenul va fi în continuare domeniul decisiv" dacă ar izbucni o bătălie între NATO și Rusia.
„Terenul este domeniul în care se decid războaiele și în care se încheie conflictele, dar ceea ce am văzut este că este mult mai dificil dacă nu exploatezi și celelalte domenii. În ceea ce privește caracteristicile pentru viitor, acestea vor fi integrate și aliate. Poate că nu vom angaja în luptă armata britanică, dar vom sprijini armata altcuiva”.
Factorii decisivi într-un război
Încheind cu reflecții cu privire la modul în care se va încheia războiul din Ucraina, Sir Patrick a avertizat că „războiul este o activitate atât de complexă, există atât de multe fricțiuni și incertitudini încât nu sunt sigur că combinația dintre politică și violență este ceva ce se poate modela cu ușurință".
„Terenurile sunt obstacole. Norocul se decide în funcție de capacitatea de a traversa sau nu un râu și nu există niciun fel de mijloace cibernetice sau de inteligență artificială care să te ajute să faci acest lucru. Este vorba despre uzură, este vorba despre masă, este vorba despre foc, iar stocurile și logistica contează cu adevărat", a concluzionat generalul Sir Patrick Sanders.
Sursa: adevarul.ro