
Secretele și controversele celei mai bogate femei din America. A dominat într-o lume a bărbaților și a salvat economia SUA
Hetty Greene a fost cea mai bogată americană din istorie, dar și cea mai bogată femeie a timpului său. A trăit la începutul secolului XX și avea o avere de aproximativ 4.33 de miliarde de dolari. A fost un personaj controversat, dar și victimă a știrilor false.
Hetty Greene a fost cea mai bogată femeie din lume, la începutul secolului XX, și unul dintre cele mai importante motoare economice ale Statelor Unite. Dincolo de averea impresionantă, Hetty Greene a fost un personaj controversat, considerată ba „regina de pe Wall Street”, ba cea mai zgârcită femeie din lume și „Vrăjitoarea de pe Wall Street”. Cert este că Hetty Greene a fost un adevărat geniu al investițiilor, un model inspirațional, cu o poveste fabuloasă.
Fiica precoce a unui miliardar american
Hetty Green s-a născut pe 21 noiembrie 1834, în New Bedford, Massachusetts, Statele Unite. Era fiica lui Edward Mott Robinson și a lui Abby Slocum Howland. Tată lui Hettie făcuse o avere impresionantă cu vânătoarea de balene. Mai precis, deținea mai multe baleniere și producea prețiosul ulei de balenă, utilizat în secolul al XIX-lea cu scopuri industriale, inclusiv pentru iluminat, dar și pentru fabricarea săpunului. Mama, la rândul ei, provenea dintr-o familie de miliardari americani. Bunicul matern al lui Hettie, Gideon Howland, era partenerul de afaceri al lui Edward Mott Robinson. Cu alte cuvinte, Hetty Green s-a născut într-o familie din protipendada americană.
La scurt timp aveau, însă, să apară probleme în familie. Edward Mott Robinson își dorea neapărat un fiu pe care să-l învețe cum să facă afaceri, pentru a avea grijă de afacere familiei. În loc de un fiu s-a născut Hetti. În anul următor Abby Howland a născut și un băiat, dar acesta a trăit doar câteva săptămâni. Moartea fiului l-a marcat pe Edward Mott Robinson și l-a făcut să se adâncească în muncă și afaceri, neglijându-și soția. Din cauza problemelor matrimoniale, dar și sănătății șubrede a mamei sale, Hetty, în vârstă de doi ani, este trimisă la mătușa ei, Sylvia Ann Howland. Hetty Robinson, așa cum se numea până la căsătorie, a petrecut șase ani în compania mătușii și a bunicilor materni. A primit o educație aleasă, mai ales fiindcă bunicul Gedeon și-a dat seama că este un copil precoce. La numai șase ani știa să citească, excela la matematică și era extrem de inteligentă. În fiecare zi, Hetty îi citea bunicului ziarul, la rubrica economică. Mai ales rapoartele financiare.
Educată în spiritul afaceriștilor americani din fragedă copilărie
De la vârsta de opt ani, Hetty a petrecut foarte mult timp în compania tatălui și a bunicului. Îi însoțea la docuri, participa la întâlnirile de afaceri și la tot felul de discuții pe teme economice, fiind pasionatǎ de acest domeniu. În ciuda eforturilor mamei sale de a o direcționa către latura feminină și viața de copil de bani gata american, Hetty prefera docurile și compania oamenilor de afaceri decât cea a păpușilor, fetelor, rochiilor și întâlnirilor la ceai. În curând educația financiară deprinsă la firul ierbii, alături de bunicul și tatăl ei, a început să dea roade. Micuța Hetty a început să strângă bănuții primiți cadou de la părinți, sumele din indemnizațiile legale, dar și recompensele pentru bună purtare. La vârsta de opt ani și-a deschis cont bancar, tutelată de tatăl ei, și a depus toate aceste sume. La vârsta de 10 ani deja făcea investiții.
Edward Morton Robinson era mai mândru ca oricând. Hetty era mai ceva decât orice fiu. Hetty a continuat să învețe din observație și experiență directă, stând lângă tatăl și bunicul ei, observând cum negociază, cum aleg să investească și cum aleg să cheltuie. Fiind un copil deosebit de inteligent, Hetty a fost trimisă la școala cu internat a quakerilor din Sandwich. La vârsta de 15 ani, Hetty a plecat să învețe la liceul din Boston. Pe lângă obiectele de studiu, tânăra fiică de miliardar a învățat cum să se poarte în societate. Mama ei încă spera să facă din ea o domnișoară de familie bună. Până în jurul vârstei de 18 ani, Hetty a petrecut weekend-uri idilice cu familia, fiind considerată cea mai bună perioadă a vieții ei de adolescentă.
Lupta pentru avere și emergența „prințesei balenierelor”
Deși mama o dorea căsătorită, Hetty avea alte planuri. Îmbrăcată prea auster pentru vârsta și statutul ei în societate, tânăra americancă a început să lucreze cot la cot cu tatăl ei. Avea doar 22 de ani, dar experiența și flerul unui om de afaceri. Hetty s-a mutat cu tatăl ei la New York, acolo unde Edward Mott Robinson a schimbat profilul afacerii. Treaba nu mai mergea așa de bine cu balenierele iar miliardarul din Massachussets s-a reprofilat pe transportul de mărfuri. Hetty l-a ajutat pe tatăl său să-și creeze un imperiu investind în imobiliare, stocuri și obligațiuni. Hetty era o persoană foarte sociabilă care participa la multe baluri și întâlniri în New York.
S-a întâlnit la un asemenea eveniment și cu Printul de Wales. Cu această ocazie, Hettie Robinson s-a recomandat drept „Prințesa de Whales”( n.r. prințesa balenierelor, cu referire la afacerile anterioare ale tatălui), demonstrând un simț al umorul fin și inteligent. După moartea părinților, a început însă lupta pentru moștenire, cu mătușa Silvia. Chiar și după moartea acesteia, Hetty și-a dat seama că tatăl ei nu a avut deplină încredere în calitățile ei de om de afaceri. Mai precis, i-a încredințat direct doar o parte din avere, adică aproximativ 900.000 de dolari (echivalentul a câteva milioane de dolari, astăzi), iar restul în fond fiduciar.
„Regina de pe Wall Street”, succesul unei femei într-o lume a bărbaților
Wall Street, acea inimă a finanțelor americane, a speculațiilor și a bursei, era dominată de bărbați. În această lume s-a impus o tânără de numai 31 de ani. Era necăsătorită, o ciudățenie pentru o femeie din secolul al XIX-lea, mai ales atât de bogată, și era modestă pentru statutul ei social. Era descrisă ca o femeie cu o ținută sobră, dar în același timp cu un bun gust aristocratic. „Tinere, eu sunt un quaker și încerc să-mi duc viața după perceptele credinței. De aceea, mă îmbrac simplu și trăiesc discret. Alt stil de viață nu-mi oferă liniștea”, mărturisea, către bătrânețe, Hetty Greene, unui reporter contrariat de faptul că miliardarea americancă nu se îmbracă extravagant sau luxos, ca femeile de condiția ei socială.
Dacă nu impresiona prin vestimanție și extravaganță, Hettie reușea cu siguranță prin stofa ei de afacerist. Cu fondurile la care avea acces, Hettie Greene și-a făcut propria avere. A dezvoltat o strategie extrem de inteligentă de a investi. „Cumpăr lucrurile când sunt ieftine și nimeni nu le vrea. Le țin stocate până când toată lumea este înebunită să le aibă, și implicit crește prețul. Cred că acesta este secretul unei afaceri de succes”, mărturisea Hetty Green. În anul 1867 decide să se căsătorească cu Edward Green, un milionar de 44 de ani. Alături de acesta va avea doi copii, un fiu Ned, și o fiică, Sylvia. În timpul Războiului Civil , familia Greene s-a mutat în Londra. Hetty era motorul economic al familiei. A reușit chiar să acopere pierderi ale companiilor soțului.
Investea mai ales în căi ferate, obligațiuni ipotecare, dar și în orice era ieftin și fără cerere, dar cu potențial uriaș în câțiva ani. Numai într-un singur an, Hetty Green a făcut 1.25 milioane de dolari. Au fost momente când a reușit să câștige și câte 200.000 de dolari pe zi. „Înainte să investesc mă interesez bine despre ce este vorba și mai ales care sunt posibilitățile pe viitor”, mărturisea miliardare. Succesul ei a fost fulminant fiind considerată „o regină a Wall-Street”, un fenomen. „O femeie trebuie să se îngrijească să fie capabilă să-și câștige propria existență, chiar dacă a moștenit sau nu o avere”, spunea ea. Hetty Greene devenise cea mai bogată femeie din lumea și cel mai puternic om de afaceri american la începutul secolului XX, cu o avere de aproximativ 4 miliarde de dolari.
A pus umărul la salvarea economică a Americii
Hetty Greene a pus umărul la salvarea economică a Statelor Unite, după Marea Panică din 1907. A fost vorba despre o criză economică care a lovit brusc și a băgat în faliment multe bănci și companii. Wall Street a fost la un pas de a se prăbuși. În acel moment a intervenit Hetty Greene. Aceasta a acordat împrumuturi cu rată mică, din rezervele ei de valută, atât băncilor cât și oamenilor de afaceri. În acest mod a salvat efectiv atât Wall-Street, economia New York-ului, dar și a Statelor Unite.
În plus, Hetty Green făcea numeroase acte de filantropie, dar fără expunere publică. „Cred în discreția carității”, mărturisea Hetty. Mai mult decât atât, Hetty Green a avut reputația de a fi o bună îngrijitoare. Deși miliardară, avea grijă de bătrâni și copii. În același timp a fost militantă pentru drepturile și independența femeilor. Ea credea că trebuia ca toate tinerele să aibă parte de educație financiară, să aibă șansa la instrucție în diferite domenii și la o viață independentă. Hetty Green a fost un mod inspirațional de inteligență financiară și independență.
Controversele din jurul lui Hetty Green
În timp ce unii o lăudau și o priveau ca pe un model în lumea afacerilor, existau și cei care erau deranjați de succesul lui Hetty Green. Era vorba în special de bărbații care jucau același joc al investițiilor pe Wall Street. În plus,înalta societate din New York era mirată de modestia ținutelor lui Hetty Green, îmbrăcată mai mereu în rochii simple, negre, fără machiaj sau alte cochetării.
Așa au început să apară mituri pe seama miliardarei americance. Unul dintre acestea spunea că se hrănește din resturi. Alții spuneau că poartă o rochie până se rupe pe ea. Cel mai dureros zvon a fost acela că fiul ei a pierdut un picioar fiindcă Hetty, din zgârcenie, nu i-ar fi plătit tratamentul. Ba chiar se zvonea că ar fi purtat aceeași lenjerie intimă de la 16 ani.
În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. Hetty Greene dona mult către cauze umanitare, era mereu îmbrăcată curat și cu haine de bună calitate, chiar dacă sobre. Pentru tratamentul fiului ei a plătit sume importante de bani și chiar a umblat pe la mai mulți medici. Toată povestea cu zgârcenia lui Hetty Greene a fost puternic exagerată plecând în mare parte de la faptul că învățase de la tatăl său să facă economii, să nu cheltuiască bani pe lucruri trebuia și mai ales să nu investească în lux. În plus, era o persoană religioasă. Hetty Green a murit la vârsta de 81 de ani, la New York.
Sursa: adevarul.ro