Secrete din bucătăria familiei Windsor
Familia regală din Marea Britanie 'nu trăiește doar cu caviar și homari', ci preferă un meniu sănătos și echilibrat, 'accesibil pentru toate buzunarele', din care este însă interzis usturoiul, potrivit unei cărți publicate de Carolyn Robb, fostă bucătar-șef a Prințului Charles din 1989 până în anul 2000, relatează ziarul spaniol 'El Pais'.
Intitulat 'The Royal Touch', volumul apărut recent îmbină rețete culinare și amintiri amabile, vorbind atât despre tartele care îi plăceau Prințului Harry, fiul cel mic al Prințului Charles și al primei lui soții, Lady Diana, cât și în legătură cu atitudinea serioasă, plină de responsabilitate, pe care o avea, încă de când era mic, Prințul William, primul fiu al acestui cuplu.
În vârstă de 49 de ani, Carolyn Robb, fiica unui sud-african și a unei englezoaice, a fost contractată de cea supranumită ulterior 'Prințesa inimilor' sau Lady Di pentru a se ocupa de un dineu de gală și ulterior a fost angajată la bucătăria Palatului Kensington. În vremea aceea, Prințul William avea 7 ani, iar fratele lui Harry avea 4 ani. La fel ca și alți membri ai personalului, ea a fost martoră la degradarea legăturii dintre Charles și Diana, la tragedia morții acesteia, într-un accident rutier în 1997, precum și la instalarea Camillei Parker Bowles ca nouă consoartă a Prințului Charles. Tot din perspectiva pe care o avea din bucătăria reședinței princiare, ea rememorează în carte și unii dintre invitații celebri care au trecut prin saloanele de la Kensington Palace, precum muzicianul Elton John sau actrițele Emma Thompson și Barbra Streisand.
Prințul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, al doilea în ordinea succesiunii la tron, este — conform relatărilor din carte — obsedat de mâncarea pregătită din produse locale și de sezon. 'Nu-i poți servi căpșuni în decembrie', spune Carolyn Robb, care îl prezintă ca pe o persoană exigentă, dar foarte încântată să primească o farfurie cu somon scoțian, o mâncare cu vânat provenind de pe domeniul regal Sandringham sau cu sparanghel proaspăt recoltat din ferma lui din Highgrove.
Lady Diana nu avea însă nici cel mai mic interes pentru mâncare, își amintește fosta bucătăreasă a palatului. 'Lua mereu câte o porție de proteine pentru că făcea mult sport. Îi plăceau sufleul și mâncarea de miel, dar mânca mai ales salate', afirmă autoarea cărții. Intra în bucătărie nu pentru a se interesa în legătură cu meniul, ci pentru a sta puțin de vorbă, susține ea.
După divorțul celor doi, Carolyn Robb și-a păstrat o vreme postul de la Palatul Kensigton. Ea l-a însoțit adesea pe Prințul Charles în călătoriile lui oficiale, întrucât 'îi plăcea să aibă propria lui mâncare'.
Carolyn Robb se definește ca o admiratoare a bucătăriei tradiționale britanice. După ce a plecat din slujba familiei regale, ea a lucrat în Dubai, iar apoi și-a deschis propria ei firmă de catering. Membră a Academiei Britanice de Artă Culinară, ea mărturisește că gătește 'obișnuit, cu ingrediente de la supermarket, nu din magazine specializate'. Marea artă este să 'mănânci câte puțin din toate', a declarat ea, într-un interviu pentru 'Daily Mail', citat de cotidianul spaniol 'ABC', în care a adus ca argument în favoarea meniurilor promovate de ea faptul că părinții ei au trăit până la 89 și, respectiv 92 de ani. AGERPRES