Secretarul de stat american, Antony Blinken, vizită la Beijing. Ce discuții va purta cu oficialii chinezi
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit duminică la Beijing, conform informațiilor furnizate de televiziunea de stat chineză. Potrivit agenției dpa, el urmează să se întâlnească cu mai mulți oficiali de rang înalt.
Antony Blinken, vizită la Beijing FOTO EPA-EFE
Blinken nu a mai vizitat China din 2021, când și-a preluat funcția de secretar de stat. Vizita sa de două zile, care era programată inițial în februarie, a fost anulată în ultimul moment din motive de securitate, după ce autoritățile americane au descoperit un balon chinez de spionaj care survola teritoriul Statelor Unite .
Oficialul american a declarat vineri că intenționează să discute „direct și sincer” despre „preocupările foarte reale” ale Washingtonului cu privire la mai multe probleme. Scopul întâlnirii este de a stabili „o comunicare deschisă și mai autorizată” pentru a gestiona responsabil relațiile bilaterale.
De asemenea, el a subliniat că „o concurență intensă necesită o diplomatie susținută pentru a evita transformarea concurenței într-o confruntare sau un conflict”.
Relația Chinei cu Statele Unite
Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tensionate, în contextul susținerii Beijingului față de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, amenințărilor Chinei la adresa Taiwanului și confruntărilor comerciale în domenii precum microprocesoarele avansate.
Blinken se va întâlni, în primul rând cu omologul său chinez , Qin Gang, duminică după-amiaza, iar cei doi vor participa și la un dineu.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că țara sa este deschisă la dialog, dar cu anumite condiții. El a subliniat importanța consecvenței între discurs și acțiune, menționând că Washingtonul ar trebui să „renunțe la iluzia” de a trata „de pe o poziție de forță”.
Wang a subliniat că Statele Unite și China ar trebui să dezvolte relații bazate pe respect reciproc și egalitate, ținând cont de diferențele de istorie, cultură, sistem social și cale de dezvoltare, precum și de interesele și preocupările importante ale fiecărei părți.
Sâmbătă, înainte de sosirea lui Blinken la Beijing, președintele american Joe Biden a declarat că speră să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, „în următoarele luni” și să discute despre „divergențele legitime” și domeniile în care SUA și China ar putea ajunge la un consens.
Biden a minimalizat incidentul cu balonul de spionaj, afirmând că a fost mai degrabă un episod jenant decât intenționat.
Agenția France Presse estimează că vizita lui Blinken nu va duce la progrese semnificative, dar că are scopul de a începe un proces de dezgheț diplomatic.
Sursa: adevarul.ro