
Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu’, pentru camătă și șantaj: Zeci de terenuri, imobile și conturi blocate
Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, a fost reținut joi, 3 martie, după perchezițiile efectuate de DIICOT, miercuri, în Teleorman şi Bucureşti, într-un dosar de cămătărie şi şantaj.
UPDATE 16:50 Procurorii DIICOT au pus sechestru pe șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile - terenuri și construcții care erau deținute de Bercea Mondialu și de familia acestuia.
La perchezițiile efectuate miercuri în locuințele interlopilor au fost găsite și ridicate înscrisuri, dispozitive de stocare a datelor, sumele de 106.700 lei, 40.650 euro, precum și alte mijloace de probă, arată procurorii într-un comunicat.
Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru femei, cu vârstele cuprinse între 21 și 57 de ani), într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Aceștia vor fi duși joi la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cursul anului 2022, Bercea Mondialu și mai mulți membri ai familiei sale au format o grupare de criminalitate organizată în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare cuprinse între 10 și 40%, afirmă anchetatorii.
TEXTUL INIȚIAL
Odată cu Bercea Mondialu’, originar din Drăgăneşti-Olt, au fost reținuți și nouă membri ai familiei sale.
Cei zece vor afla joi dacă instanța va dispune împotriva lor măsura arestului preventiv.
Amintim că miercuri, 2 aprilie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat 11 percheziții domiciliare în județele Olt, Teleorman și în municipiul București. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în cămătărie și șantaj.
Probele administrate în dosar arată că, în cursul anului 2022, cinci persoane au inițiat și constituit, pe criterii familiale, o grupare infracțională cu scopul de a obține câștiguri ilegale din acordarea de împrumuturi cu dobânzi excesive. Dobânzile lunare percepute de suspecți variau între 10% și 40% din valoarea sumelor împrumutate, potrivit unui comunicat DIICOT.
Deciziile legate de operațiunile de cămătărie, luate de liderul grupului
Gruparea funcționa pe un model piramidal, unde liderul stabilea cine primește împrumuturi și în ce condiții. Ceilalți membri se ocupau de recuperarea datoriilor, aplicând presiuni constante asupra debitorilor. Dobânzile erau frecvent majorate, iar penalizările impuse în cazul întârzierilor transformau sumele datorate în poveri financiare greu de suportat pentru victime.
„În cadrul grupului infracțional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operațiunile de cămătărie referitoare la selectare persoanelor și stabilirea condițiilor în care li se acordă împrumuturi au revenit liderului, ceilalți membri având sarcina recuperării creanțelor de la debitori, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile și li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite”, menţionează aceeaşi sursă.
Atunci când datornicii nu mai puteau plăti sumele datorate, membrii grupării recurgeau la amenințări, intimidări și chiar violențe fizice pentru a-și recupera banii. Sumele obținute ilegal au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv autoturisme, case, apartamente și terenuri.
Mai multe persoane au fost escortate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri.
Sursa: adevarul.ro