Seceta face ravagii în Spania. Cât de gravă este situația în restul Europei
Seceta din soluri este mai puţin marcantă pe continentul european în raport cu anul 2022, însă, în schimb, situaţia s-a degradat foarte mult în Spania, potrivit datelor obţinute de sateliţii din programul european Copernicus, analizate vineri de AFP, relatează Agerpres.
Secetă cumplită în Spania FOTO Profimedia
În total, 27,6% din teritoriul studiat de administratorii programului Copernicus (Europa şi ţărmurile Mării Mediterane) era afectat de secetă în perioada 21 aprilie 2023 - 30 aprilie 2023, a precizat Observatorul european pentru secetă (EDO).
Dimensiunea teritoriului afectat de secetă a fost stabilă în raport cu precedentele 10 zile (27,5% în perioada 11-20 aprilie). În raport cu anul trecut, situaţia pare să fie mult mai favorabilă: în 2022, în aceeaşi perioadă, 47% din teritoriile studiate de EDO erau afectate de secetă, cu 20 de puncte procentuale mai mult decât în 2023.
Această imagine globală la scara continentului european ascunde însă disparităţi puternice, în funcţie de ţară.
79,4% din teritoriu este afectat
Cifrele sunt mult mai puţin bune pentru Spania, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave secete din istoria sa recentă. Spania a înregistrat în aprilie 2023 unul dintre cele mai intense cinci episoade secetoase de la începutul măsurătorilor efectuate de EDO din anul 2012.
În total, 79,4% din teritoriul spaniol este afectat de sectă, 64,9% se află în situaţia unui deficit de umiditate în soluri, iar 14,5% în stare de alertă. Guvernul spaniol a anunţat joi un plan de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a salva sectorul agricol, grav afectat.
Din totalul de 2,19 miliarde de euro, aproape două treimi (1,4 miliarde de euro) vor fi utilizate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia penuria de apă, mai ales uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care cresc gradul de reutilizare a apelor uzate.
Cum va fi vremea la vară. Europa, lovită de furtuni violente și căldură ucigătoare
Primele estimări privind vara anului 2023 au fost realizate de specialiști. Veștile nu sunt îmbucurătoare: vin luni toride în Europa, cu fenomene extreme. Și România va fi afectată de temperaturi peste medie. Datele arată că vor apărea şi ploi sau vijelii mai ales în sudul continentului.
Meteorologii avertizează că valurile de căldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenului El Niño. Vremea instabilă va ţine până la jumătatea lunii iulie.
În timpul fenomenului El Nino, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului scad în intensitate şi apa caldă a mării este împinsă spre est, generând temperaturi mai mari la suprafaţa oceanului, relatează observatornews.ro "El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa, doborând recorduri de temperatură în 12 ţări, între care Italia, Spania şi Croaţia. Valurile de căldură severe au provocat peste 20.000 de decese în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie, arată specialiștii.
Sursa: adevarul.ro