Sebastian Kurz, tânărul politician austriac mai grăbit decât Emmanuel Macron (AFP)
În numai câteva zile a preluat conducerea dreptei austriece și a provocat alegeri anticipate: la vârsta de 30 ani, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz vrea să-i ia lui Emmanuel Macron titlul de cel mai tânăr lider european, chiar și cu prețul acceptării revenirii extremei drepte la putere, scrie vineri AFP într-un comentariu pe tema ascensiunii și perspectivelor noului lider al Partidului Popular din Austria (OeVP).
Fostul 'copil prodigios' al politicii naționale austriece a devenit acum un fel de 'Mesia', cel puțin pentru tabăra sa politică, observă cu ironie săptămânalul Falter, care publică pe prima sa pagină o fotografie cu Sebastian Kurz personificat în Iisus Hristos.
Fapt fără precedent în istoria Austriei, Kurz a reușit odată cu preluarea conducerii OeVP să obțină și un control total asupra acestei formațiuni, fostul președinte, Reinhold Mitterlehner — demisionat recent și din postul de vicecancelar — având atribuțiile limitate.
Ajuns președinte al OeVP, el a anunțat că pune capăt coaliției cu social-democrații din SPOe. Aceste două formațiuni tradiționale au dominat scena politică austriacă pe parcursul întregii perioade postbelice, dar în prezent sunt marcate de eșecul lor la scrutinul prezidențial, disputat între liderul extremei drepte, Norbert Hofer, și ecologistul liberal Alexander Van der Bellen, câștigătorul alegerilor.
Deși au deplâns ruperea coaliției cu numai un an înaintea încheierii legislaturii, cancelarul social-democrat Christian Kern și noul șef al statului nu au putut face nimic pentru a opri convocarea alegerilor legislative anticipate, programate pentru 15 octombrie.
La fel ca Macron, Sebastian Kurz propune pe lista de candidaturi — căreia i-a dat și un nume: 'Lista Sebastian Kurz — Noul Partid Popular' — să se regăsească și personalități provenite din alte formațiuni politice și din societatea civilă, ceea ce ar echivala cu o mini-revoluție în Austria.
Deși are numai 30 de ani, noul lider al dreptei austriece are un parcurs politic semnificativ, cu toate că nu a fost lipsit și de momente nefericite, cum a fost unul din anul 2010, când s-a ridiculizat într-o campanie de distribuire a prezervativelor negre (culoarea OeVP) prin care a încercat să evidențieze latura 'excitantă' a partidului său. Dar apoi a fost numit secretar de stat când avea numai 24 de ani, chiar înainte să fi absolvit Dreptul, iar din anul 2013 este cel mai tânăr ministru de externe din Europa.
Din această poziție el a fost în toamna anului 2015 unul dintre primii responsabili europeni care a criticat politica ușilor deschise față de refugiați promovată de cancelarul german Angela Merkel și care a susținut — și în final a reușit — închiderea rutei balcanice, pozițiile sale la acest capitol apropiindu-l de premierul ungar Viktor Orban.
Pe de altă parte, Sebastian Kurz susține o linie dură față de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Austria fiind de altfel singura țară din UE care cere sistarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar.
Însă criticii săi, inclusiv cancelarul Kern, care îi reproșează lui Kurz refuzul de a prelua postul de vicecancelar, evidențiază faptul că, din poziția de ministru de externe, el nu s-a lovit până în prezent de dificultățile administrării țării. 'Încă nu știm care este programul său. Ori își ascunde jocul, ceea ce este puțin probabil, ori nu are (program politic — n.r), ceea ce este posibil', afirmă analistul politic local Anton Pelinka.
Un lucru este însă sigur, și anume că Sebastian Kurz nu a exclus posibilitatea formării unei coaliții cu partidul naționalist FPOe, formațiune ce a fost ultima dată cooptată la guvernare de fostul cancelar conservator Wolfgang Schussel în anul 2000, decizie după care au urmat atunci sancțiuni din partea UE.
AGERPRES