Sebastian Ghiță ar fi pretins reprezentanților UTI 7% din contractul cu Transelectrica (documente)
Fostul deputat Sebastian Ghiță le-ar fi cerut reprezentanților SC UTI Systems SA un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu SC Transelectrica SA în schimbul folosirii influenței sale, se arată în documentele din dosarul DNA Ploiești în care omul de afaceri este urmărit penal pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Potrivit sursei citate, informația le-a fost dată procurorilor, prin declarație, de către un martor amenințat.
"Declarația martorului amenințat (...) din conținutul căreia reiese că a luat cunoștință în mod direct de faptul că Ghiță Sebastian Aurelian le-a pretins reprezentanților S.C. UTI Systems S.A un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu S.C. Transelectrica S.A. pentru ca în schimb, prin folosirea influenței, să faciliteze încheierea acestora și derularea lor în bune condiții, iar în schimbul comisionului menționat, Ghiță Sebastian Aurelian a promis reprezentanților UTI Systems S.A. că va interveni și va determina conducerea S.C. Transelectrica S.A. să atribuie contractele către S.C. UTI Systems S.A. și să asigure derularea în bune condiții a acestora", arată sursa citată.
Conform acesteia, martorul a arătat că o parte din procentul pretins urma să ajungă la persoane cu funcții importante, între care directorul Transelectrica, Stelian Gal.
"Martorul a confirmat și faptul că în cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții S.C. UTI Systems S.A. Ghiță Sebastian Aurelian a precizat că o parte din procentul de 7% pretins este destinată persoanelor decidente să aprobe acordarea contractului de lucrări menționat, persoane care ocupau funcții importante în Ministerul Economiei, indicând în acest sens numele secretarului de stat Meșca, dar și numele directorului general al S.C. Transelectrica S.A., Stelian Gal. Martorul amenințat a luat la cunoștință și despre faptul că, pentru a da o aparență de legalitate dobândirii sumelor reprezentând procentul de 7% pretins, Ghiță Sebastian Aurelian a solicitat reprezentanților S.C. UTI Systems S.A. să încheie cu S.C. Teamnet International S.A., un contract fictiv având ca obiect o pretinsă prestare de servicii de consultanță IT, valoarea contractului fiind calculată în așa fel încât să reprezinte 7% din valoarea contractelor încheiate între S.C. Transelectrica S.A. și S.C. UTI Systems S.A. Martorul a mai declarat că reprezentanții S.C. UTI Systems S.A au fost condiționați de către Ghiță Sebastian Aurelian, personal dar și prin intermediul lui Padiu Bogdan, în sensul că, dacă aceștia nu ar fi semnat contractul de prestare de servicii de consultanță IT cu S.C. Teamnet International S.A., ar fi întâmpinat mari probleme în ceea ce privește derularea contractului încheiat cu Transelectrica", se mai precizează în documentele de la dosar.
De asemenea, același martor a declarat că a luat act "personal" de faptul că reprezentanții SC UTI Systems SA au fost "nevoiți" să încheie cu SC Teamnet International SA, în calitate de furnizor, reprezentată de Bogdan Padiu, un contract de prestare de servicii de consultanță IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat de acesta, din partea SC Teamnet International SA, fiind Padiu.
Un alt martor amenințat din dosar le-a spus procurorilor că a luat cunoștință în mod direct de faptul că Sebastian Ghiță le-a pretins reprezentanților UTI un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu SC Transelectrica SA pentru ca în schimb, prin folosirea influenței, să faciliteze încheierea acestora și derularea lor în bune condiții, iar în schimbul comisionului menționat, Ghiță a promis reprezentanților UTI Systems SA că va interveni și va determina conducerea SC Transelectrica SA să atribuie contractele către SC UTI Systems SA și să asigure derularea în bune condiții a acestora.
"Martorul a declarat că reprezentanții S.C. UTI Systems S.A. au încheiat în cursul lunii octombrie 2007 cu S.C. Teamnet International S.A. în calitate de furnizor, reprezentată de Stan George, un contract de prestare de servicii de consultanță IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat din partea S.C.Teamnet International S.A. de derularea contractului, prezentarea documentelor respectiv facturilor dar și altor documente, fiind Padiu Bogdan și Stan George, care s-au prezentat la sediul societății UTI Systems S.A. în cursul anilor 2007 și 2008 aducând diferite documente, respectiv comenzi din partea S.C. UTI și procese verbale de recepție a lucrărilor așa — zis prestate, ambele în alb, nesemnate de beneficiarul UTI și emise de Teamnet International S.A. În derularea contractului, S.C. UTI a efectuat prima plată către S.C. Teamnet International S.A., prin virament bancar, în luna martie 2008 iar pentru celelalte plăți au fost emise cinci bilete la ordin respectiv în luna mai, la 23.09.2008, la 17.10.2008, la 19.11.2009 și la 17.12.2008, toate cele cinci plăți fiind urmarea lansării de către beneficiar unui număr de două comenzi, biletele la ordin fiind înmânate lui Padiu Bogdan sau lui Stan George, de către unul din directorii societății, Dragomir Vasile", se arată în documentele citate.
Totodată, un alt martor a declarat că reprezentanții UTI România SA au fost "condiționați" de Ghiță ca, pentru a semna și derula proiectul DES cu autoritatea contractantă Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să subcontracteze firmelor Asesoft și Avitech, firme indicate de fostul deputat, contracte pentru servicii fictive în valoare de aproximativ de un milion de euro.
AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)