Se sparge buboiul?/Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”
Un consilier al Ministerului rus al Apărării a recunoscut că forțele ruse nu au soldați și arme moderne, în timp ce armata ucraineană are din ce în ce mai multe astfel de echipamente.
Armata rusă, care participă la războiul împotriva Ucrainei, se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”, spune unul dintre consilierii Ministerului rus al Apărării.
Condițiile în care trăiesc soldații ruși sunt foarte deplorabile, precum și starea armelor lor, a spus Ruslan Puhov, membru al consiliului consultativ al Ministerului Apărării al Federației Ruse, citat de publicația ucraineană Focus.
„Avem prea puțini soldați de infanterie. Linia frontului este foarte mare. Iar trupele trimise acolo nu sunt suficiente”, a recunoscut el. Ruslan Puhov a subliniat că apărarea ucraineană are destulă artilerie și forțe terestre.
„Trebuie să străpungem linia frontului ucrainean cu prea puțini soldați, tancuri și vehicule blindate vulnerabile”, a spus Puhov, adăugând că armata rusă încearcă să compenseze acest lucru prin utilizarea masivă a artileriei. Dar progresul este prea lent.
Arme vechi și depășite
Consilierul Ministerului Apărării al Federației Ruse a remarcat sprijinul tehnic foarte slab al armatei ruse. Nu are avioane de ultimă generație. În plus, trupelor ruse le lipsesc armele de înaltă precizie. Și asta, potrivit lui Puhov, „reduce eficiența avioanelor de vânătoare învechite”. El crede că acesta este unul dintre principalele motive pentru care Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să domine spațiul aerian ucrainean. La sol, armata rusă folosește tancuri învechite.
Armata lui Putin nu are la dispoziție cele mai noi tancuri. În plus, cele care există sunt echipate cu echipamente și blindaje învechite. „Este ca o luptă cu gladiatori. Unul luptă cu o sabie și un scut, iar celălalt cu o furcă și o plasă”, a spus consilierul rus, adăugând că forțele ruse au arme slabe atât pentru atac, cât și pentru apărare.
„ Am lansat sute, mii de proiectile neghidate. Și au zburat undeva. Sunt ieftine, dar rar ating ținta. Două proiectile de înaltă precizie pot provoca mult mai multe daune adversarului ”, a adăugat el.
El a mai recunoscut că armata ucraineană este pur și simplu mai experimentată decât cea rusă. „ Se luptă de 8 ani, tunarii lor sunt foarte experimentați. Noi, am folosit rar artileria pe câmpul de luptă ”, a spus Puhov, adăugând că partea ucraineană este mai bine pregătită și efectuează mai bine și recunoașterile aeriene.
Consilierul Ministerului rus al Apărării a reamintit că SUA au predat Ucrainei sisteme de rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune . Anterior, ambele părți au folosit obuziere sovietice și sisteme de rachete cu o rază de acțiune de 13-25 de kilometri. Dar artileria occidentală modernă, primită de Ucraina, distruge ținte la o distanță de 40 de kilometri.
La rândul lor, instalațiile HIMARS sunt capabile să lanseze lovituri precise la o distanță de până la 85 de kilometri. Și aceasta, potrivit lui Puhov, este o problemă serioasă pentru armata rusă. Pentru că apărătorii ucraineni, cu ajutorul sistemelor americane, distrug depozitele de muniție rusești, centrele de comandă, precum și rutele rusești de aprovizionare de la distanță mare.
Puhov nu are nicio îndoială că Occidentul va continua să aprovizioneze Ucraina cu arme, iar armata ucraineană va învăța rapid să le folosească. „ Până la sfârșitul verii, situația poate deveni foarte dramatică pentru noi. Mobilizăm prea puțini soldați ”, a spus el.
Ucraina nu a lansat încă o contraofensivă masivă, dar Puhov nu are nicio îndoială că este capabilă de asta. Cu toate acestea, el a remarcat că „subestimarea inamicului a fost o greșeală costisitoare pentru ruși”. Iar dacă armata ucraineană consideră că forțele ruse sunt prea slabe, „se vor confrunta cu aceleași probleme” în timpul unei ofensive majore.