Se schimbă regulile de creștere a păsărilor în ferme
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară cere interzicerea creșterii păsărilor în cuști individuale sau colective pentru că acestea le produc „stresul de izolare“ sau „stresul de grup“, „restricționarea mișcărilor“ sau „probleme de odihnă“
În două avize științifice publicate recent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA) a recomandat încetarea creșterii păsărilor de curte în cuști și a mutilării acestora, practici pe care le consideră periculoase pentru bunăstarea lor, provocând o mare îngrijorare în industrie.
Aceste avize științifice ale EFSA au fost solicitate de Comisia Europeană în vederea viitoarei revizuiri a legislației privind bunăstarea animalelor. Ele se bazează pe studii care au identificat „pericolele” cu care se confruntă puii de carne și găinile ouătoare din fermele din UE. Ca măsură preventivă, EFSA recomandă, printre altele, interzicerea creșterii în cuști - individuale sau colective – care, potrivit acesteia, este responsabilă de „stresul de izolare” sau „stresul de grup”, „restricționarea mișcărilor” sau „probleme de odihnă” la aceste păsări, conform hotnews.ro. Ca alternativă, autoritatea europeană de reglementare preferă așa-numitul sistem „volieră”: structuri cu mai multe etaje, cu pergole și zone de ouat pentru găini.
În același timp, EFSA recomandă reducerea masivă a densității păsărilor în ferme și stoparea mutilărilor care constau, de exemplu, în tăierea crestelor sau a ciocurilor acestor păsări pentru a le împiedica să se mutileze între ele. De asemenea, subliniază necesitatea ca aceste păsări să aibă acces la spații în aer liber, sau cel puțin la „verande”, și indică faptul că zgomotul ambiant al fermelor nu ar trebui să depășească 75 de decibeli. În plus, în cazul puilor de carne, ritmul de creştere ar trebui plafonat la 50 de grame pe zi, pentru a menţine păsările sănătoase şi active, se arată în recomandările publicate de EFSA.
Crescătorii europeni sunt nemulțumiți
Este vorba de „recomandări fără precedent care, dacă ar fi aplicate în acești termeni, ar duce pur și simplu la dispariția celei mai mari părți a sectorului avicol european, inclusiv a cărnii și ouălor”, au reacționat, marți seară, într-un comunicat, mai multe organizații agricole europene, precum Copa-Cogeca și AVEC, o federație europeană a producătorilor de păsări. „Cum vor putea rezista producătorii din UE în fața unei concurențe internaționale acerbe care nu aplică standarde atât de ridicate la fermă?”, au întrebat organizațiile, citând o tendință deja în creștere a importurilor din Brazilia, Thailanda și Ucraina.
Patronatele au mai comunicat că, în final, o astfel de măsură se va traduce în creșterea prețului final pentru consumatori. „Punerea în aplicare a unor astfel de propuneri extreme ar duce la închiderea întreprinderilor mici și mijlocii din zonele rurale, la o pierdere de competitivitate și la o creștere a importurilor, confruntându-se în același timp cu o creștere masivă a prețului cărnii de pasăre pentru consumatori”, au mai comunicat organizațiile.
Producătorii români și-au „făcut temele“
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România spune că despre o astfel de revizuire a legislației se știe de multă vreme, inclusiv despre condițiile tehnice în care se vor putea crește păsările în viitor, iar cei din industria noastră de profil s-au pregătit pentru acest pas. „Inițiativa «End the Cage Age» se referă la interzicerea creșterii în cuști pentru anumite specii și categorii de animale de fermă pe baza dovezilor științifice disponibile, a evaluării impactului social și de mediu, evoluției nevoilor și cererii consumatorilor, cu asigurarea unei perioade de tranziție rezonabile și a unui sprijin pentru fermieri în vederea facilitării tranziției. Procesul va ține cont și de interesele fermierilor și se vor asigura reguli sau standarde pentru produsele importate, care să fie echivalente cu cerințele UE. Așadar, ceea ce a publicat EFSA face parte din procesul îndelungat de înlocuire și în final de interzicere a cuștilor cu cele două avize științifice, publicate recent. EFSA recomandă științific, dar nu impune termene, acestea vor fi impuse prin legislație, dacă această va fi elaborată până la finele anului 2023. Din estimările noastre, perioada de tranziție nu poate fi mai mică de 8-10 ani”, a declarat pentru „Adevărul” Ilie Val, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, care mai susține că producătorii români s-au pregătit din timp pentru acest pas și în cea mai mare parte și-au achiziționat deja voliere. Drept urmare, „România deține un număr mic de găini în cuști îmbunătățite”, a precizat Ilie Val.
Sursa: adevarul.ro