Se schimbă criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevi

Se schimbă criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevi

Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică prevede ca bursele de merit să nu mai fie acordate elevilor pornind de la un prag al mediilor, ci să fie obținute de primii 30% dintre elevii de la clasă, în funcție de note. Reprezentanții școlarilor sunt de acord cu proporția, însă reclamă alte neclarități.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Până la actuala lege a Educației, primeau burse de merit doar elevii care aveau media anuală peste 9,50, pragul fiind ridicat de la 8,50 de fostul ministru al Educației Sorin Câmpeanu.

Acum, acest prag ar urma să dispară, urmând ca de anul școlar viitor, aceste burse să fie obținute la gimnaziu și liceu de 30% dintre elevii de la clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor. Singura condiție este aceea de a avea nota 10 la purtare în anul anterior. Prevederea este cuprinsă în proiectul metodologiei-cadru de acordare a burselor.

Elevii: ”Este mult mai echitabil așa”

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, consideră că renunțarea la pragul mediei și adoptarea criteriului proporțional reprezintă un lucru bun pentru elevi, chiar dacă un copil de la „Sava“, de exemplu, ar obține bursa de merit cu media 9,70, iar unul de la un liceu mai slab cotat, cu 6,50.

„Este mult mai echitabil așa. Pentru că notele nu sunt aceleași peste tot. Media 9,50 la un liceu poate să însemne cu totul altceva decât media 9,50 la un alt liceu. De multe ori, notele nu sunt acordate în mod obiectiv și depinde foarte mult de profil, de clasă, de faptul că nu avem o evaluare obiectivă și niște standarde obiective de evaluare. Media 9,50 se poate obține mai greu sau mai ușor, în funcție de clasă“, argumentează reprezentanta elevilor.

Profesorii de la colegiile naționale sunt mai stricți

Din punctul de vedere al elevilor, principiul cotelor contribuie la o distribuire mult mai bună a resurselor, între cei cu o situație materială mai bună și cei cu una mai puțin bună, dintre școlile bogate și cele sărace. „Și mai ales că în unele colegii naționale – cum sunt cele din Cluj-Napoca, de exemplu – este cunoscut faptul că elevii au note destul de mici, pentru că profesorii sunt foarte stricți. Vorbim de elevi care poate au medii generale de 9 sau de 8,50, însă la Bacalaureat au media peste 9,50“, mai spune reprezentanta elevilor.

Potrivit lui Croitoru, procentul e cea mai bună variantă inclusiv pentru că stimulează motivația la învățătură în rândul elevilor: „Spre exemplu, un elev de la un liceu tehnologic, care poate nu ar atinge niciodată pragul de 9,50, ar munci mult mai mult să fie în primii 30% din clasă și automat șansele lui să promoveze examenul de Bacalaureat ar fi mai mari, fiind stimulat știind că e un prag fezabil pe care poate să-l atingă. Ca mecanism psihologic este mult mai realist și motivant. Plus că, dacă vorbim despre merit, nu vorbim neapărat despre note, având în vedere că notele nu sunt aceleași peste tot, așa cum este la Evaluarea Națională, de pildă“, susține eleva.

Reamintim că valoarea bursei de merit este de 450 de lei pe lună, valoare care poate fi majorată prin contribuția autorităților locale, la fel ca și în cazul celorlalte tipuri de burse.

Vacanța taie din bursele de excelență

În opinia elevilor, proiectul de metodologie este grevat de neclarități în privința burselor de excelență olimpică I și II. Potrivit Legii Educației, acestea se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și de liceu, pe tot parcursul anului școlar următor obținerii distincției, în timp ce în metodologie este prevăzut un algoritm care limitează cuantumul în lunile în care sunt vacanțe. Adică, nu se mai acordă integral.

Totodată, potrivit propunerii de act normativ, elevii participanți la loturile internaționale restrânse ale olimpiadelor școlare nu se mai regăsesc pe lista beneficiarilor acestor burse de excelență și nici elevii participanți la concursurile naționale. Aceștia din urmă primesc doar bursă de merit, și asta doar în cazul în care obțin premiul I.

„De cele mai multe ori, diferențele de punctaje la astfel de competiții sunt extrem de mici, nivelul de pregătire a elevilor fiind foarte apropiat, poate chiar identic. Astfel, considerăm imperioasă introducerea elevilor care au obținut și premiile II și III la concursurile școlare pe lista de beneficiari. Mai mult, solicităm și reintroducerea elevilor care au obținut premiile I, II și III la olimpiadele școlare județene pe lista elevilor beneficiari ai bursei de merit“, se arată într-un comunicat al elevilor.

Proiectul de metodologie va rămâne în dezbatere publică până pe 4 septembrie.

Nivelul minim al burselor școlare 2023/2024

Între 700 și 3.000 de lei pe lună, bursele de excelență pentru olimpici

700 de lei pe lună – mamele minore reintegrate în școală

450 de lei pe lună – bursă de merit

300 de lei pe lună – bursa socială

300 de lei pe lună – bursa tehnologică

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…