Se scapă unii pe alții! Secția Specială a clasat dosarul procuroarei PSD Adina Florea, vizată în cazul publicării de către Vâlcov a protocolului secret SRI-Parchet
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a clasat dosarul Adinei Florea, procuroarea care a câştigat concursul organizat de şefa CSM, Lia Savonea, şi care ar trebui instalată mâine de plenul CSM, potrivit unui răspuns oficial al SIIJ către G4Media.ro .
Dosarul a fost clasat pe 15 mai acest an în baza articolului 16 litera a din Codul de procedură penală, adică „fapta nu există”. Adina Florea era vizată pentru abuz în serviciu. Potrivit unor surse judiciare, dosarul a fost închis de procurorul SIIJ Sorin Iasinovschi. Şi el a candidat la şefia SIIJ, însă comisia CSM condusă de Lia Savonea a preferat-o pe Adina Florea.
Istoria dosarului protocolului secret publicat de Darius Vâlcov.
23 august 2018: Darius Vâlcov, pe atunci consilerul premierului Dăncilă, a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016.
28 august 2018: Documentul era însă unul clasificat, prin urmare SRI a făcut plângere penală la DIICOT.
Tot în august 2018, Parchetul general (PG), Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), a deschis un al doilea dosar penal pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.
Parchetul General avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.
Procurorii PG au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a înmânat-o. Supusă detectorului de minciuni, grefiera a trecut testul, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Pentru că a recunoscut și a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunțarea la urmărirea penală (RUP) a grefierei, decizie confirmată de instanță.
În momentul în care Parchetul General a dispus RUP față de grefiera care i-ar fi dat protocolul Adinei Florea, a dispus și declinarea dosarului către DIICOT.
Motivul declinării a fost faptul că Darius Vâlcov şi Adina Florea ar fi comis o infracţiune de divulgare a informaţiilor secrete de stat (care presupune intenţie), nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secret de stat. Diferenţa între cele două infracţiuni ţine de mărimea pedepsei. Divulgarea informaţiilor secrete de stat ”de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională” (articolul 407 din Codul penal, alineatul 1) se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani, în vreme ce neglijenţa în păstrarea informaţiilor secrete de stat – cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
După octombrie 2018, odată cu operaţionalizarea SIIJ, toate dosarele cu magistraţi, inclusiv cel al Adinei Florea, au fost preluate de Secţia Specială. Prin urmare, dosarul privind-o pe Adina Florea a fost predat de DIICOT nou înființatei Secții de investigare a magistraților (SIIJ) tocmai pentru că, potrivit legilor Justiției PSD-ALDE, competența de a-i ancheta pe magistrați aparține acestei secții din cadrul Parchetului General.
27 februarie 2019: În dosarul rămas la DIICOT, procurorii au început urmărirea penală in personam pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională (articolul 407 din Codul penal, alineatul 3) față de Darius Vâlcov, consilier al fostului premier Viorica Dăncilă și prieten al fostului lider PSD, Liviu Dragnea.
15 mai 2019: SIIJ au dat clasare în partea de de dosar privind-o pe Adina Florea.
18 iunie 2019: DIICOT l-a plasat sub control judiciar pe Darius Vâlcov, însă Curtea de apel Bucureşţi a ridicat măsura preventivă.
14 octombrie 2019: SIIJ a comunicat G4Media.ro că a clasat dosarul privind-o pe Adina Florea.
Context. Adina Florea a fost adjunct interimar la SIIJ, iar şeful ei a fost Gheorghe Stan zis Giani. După ce Stan a fost numit judecător la CCR, Adina Florea a câştigat concursul organizat de o comisie CSM formată din judecătoarele Lia Savonea, Simona Marcu şi Mariana Ghena, fără un reprezentant al procurorilor. Pentru că procurorii din CSM refuzau să participe la această comisie, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a legiferat prin ordonanţă de urgenţă faptul că există cvorum al comisiei în absenţa reprezentantului procurorilor.