Se deschid centre de vaccinare pentru variola maimuței. Cine se poate imuniza deja

Se deschid centre de vaccinare pentru variola maimuței. Cine se poate imuniza deja

Întreaga lume este cu privirea ațintită spre Africa, acolo unde variola maimuței face din ce în ce mai multe victime. Iar pericolul răspândirii bolii la nivel global naște îngrijorare mai ales în Europa. Deși oficialii din sănătate au decis să nu ia măsuri suplimentare de prevenție, țări precum Spania și Franța și-au sporit vigilența. Cum ar putea sta lucrurile în România, când se vor deschide centrele de vaccinare pentru populație și cine se poate vaccina de pe acum, ne-au explicat mai mulți medici specialiști.

variola maimutei

În România nu există nici un caz de îmbolnăvire cu variola maimuței. Sursa foto: arhivă

„Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire în Africa este un element pe care noi, ca și instituție de sănătate publică, trebuie să-l luăm cât se poate de în serios”, a declarat pentru Adevărul dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Însă, nu putem face o comparație cu virusul SARS-CoV-2, când am avut deschise centre de vaccinare. Iar asta, deoarece caracteristicile celor două boli sunt complet diferite. În cazul variolei maimuței, răspândirea nu se face atât de ușor ca în cazul Covid. Este nevoie de un contact strâns și pe o perioadă mai lungă de timp între persoanele care pot transmite virusul. Mpox nu se transmite mergând la școală, la serviciu sau călătorind cu mijloacele de transport în comun. De exemplu, putem călători cu avionul iar printre pasageri să se afle și o persoană bolnavă. Riscul să luăm virusul practic nu există. Calea de transmitere este mai pretențioasă”, a mai explicat medicul.

„La Matei Balș vaccinarea poate începe chiar și de mâine”

Dr. Gindrovel Dumitra ne-a declarat că populația României va fi vaccinată „doar dacă și la noi în țară va apărea un număr mare de cazuri de infecție ”. În momentul de față, nu există nici o persoană bolnavă. „Totul depinde de ce se va întâmpla și în Europa. Dacă vom importa această boală, este posibil ca, la un moment dat, să fie implicate anumite centre de vaccinare în cadrul unor spitale publice sau în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Dar nu cred că va fi un fenomen precum Covid-19. Sunt chiar sigur că nu se va întâmpla asta”.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a declarat pentru Adevărul că centrul de vaccinare din cadrul spitalului se poate deschide oricând. „Chiar și mâine dacă ar fi nevoie. Centrele de vaccinare anti Covid, care deja funcționează, cum e și la Matei Balș, pot prelua și pot vaccina împotriva variolei maimuței în orice moment”.

În ceea ce privește deschiderea unor centre în clădiri independente de spitale, această ideea nu-și are sensul. „Există în România urgențe mai mari, cu alte lucruri, cu tratamente pentru Covid și să mă apuc să discut acum despre centre independente..asta înseamnă să aloc și personal”, mai precizează medicul infecționist.

Cine se poate vaccina în prezent împotriva variolei maimuței

Deși vaccinarea nu este posibilă la scară largă, există persoane care, dacă vor, se pot imuniza împotriva mpox. „Este vorba despre cei care pleacă în străinătate, în Africa, mai exact. Dar o fac cu bani din propriul buzunar. Vaccinul costă în jur de 40-50 de euro. Vaccinuri împotriva variolei maimuței avem, dar avem în doze puține”, mai explică dr. Marinescu. Medicul a anunțat, în acest context, deschiderea în cadrul spitalului Matei Balș a unui Centru de Medicina Călătorului. „Într-o săptămână, două, vom avea și noi unul”.

Deocamdată, însă, un astfel de centru funcționează doar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”. Dr. Simin Florescu, directorul medical al instituției, a confirmat că în momentul de față spitalul dispune de vaccin împotriva variolei maimuței. „Noi avem vaccinul, l-am administrat încă de anul trecut, când s-au înregistrat și acele cazuri la noi în țară. Vaccinul se administrează într-o singură doză. În cazurile de risc mare se poate administra și o a doua doză, iar imunizarea este recomandată să se facă cu o lună înainte de plecarea din țară. Depinde de nivelul de risc pe care îl preconizăm. Cei care călătoresc ar trebui să ia oricum în considerare o consiliere pentru medicina călătoriei. Căci, odată ce persoana respectivă va veni la noi, noi ne vom gândi inclusiv la această boală: variola maimuței”, a declarat aceasta pentru Adevărul.

Persoanele care se prezintă la Centrul de Medicina Călătorului din cadrul Spitalului „Victor Babeș” sunt consiliate de către medici individual. „În funcție de riscul pe care îl apreciem individual la acel pacient o să-i spunem să-și facă sau nu vaccinul împotriva mpox. Nimic nu rămâne la decizia pacientului. Eventual să nu se imunizeze dar, odată ajuns la noi, se va vaccina cu ce trebuie, nu cu ce vrea el. Consilierea individuală a fiecărui om care călătorește e cea care determină stabilirea conduitei profilactice”, a mai precizat dr. Simin Fliorescu.

Printre persoanele din grupele de risc se numără și homosexualii

Vaccinul este unul dedicat, adică special conceput pentru variola maimuței. „O parte dintre persoanele adulte sunt vaccinate pentru variola umană, boală eradicată. Sunt însă destul de multe dovezi, dar nu suficiente, cum că persoanele respective ar fi protejate și împotriva variolei maimuței. Dar, pentru că nu este nimic sigur deocamdată, odată ce se va decide vaccinarea persoanelor care fac parte din grupele de risc, imunizarea acestora se va face cu vaccinul dedicat”, a continuat dr. Gindrovel Dumitra.

Persoanele din grupele de risc, mai spune specialistul, sunt „persoanele homosexuale sau cei care se află în grupuri care funcționează pentru multă vreme în contact strâns. Nu persoanele în vârstă, nu cei bolnavi cronic, nu copiii, nu cei cu imunitate slabă”.

Însă, atrage atenția specialistul, această boală nu este o boală a persoanelor homosexuale, cum nu este o boală cu transmitere sexuală, în sensul clasic al cuvântului. Variola maimuței se transmite printr-un contact direct și prelungit între o persoană sănătoasă și una bolnavă, indiferent de cum se manifestă acest contact; contact sexual, sărut, îmbrățișări, răni deschise, leziuni etc. Prin urmare, trebuie să avem grijă să respectăm niște măsuri de limitare a răspândirii virusului astfel încât riscul de infectare să fie cât se poate de mult diminuat, atenționează dr. Gindrovel Dumitra. „Este foarte greu să vă spun acum că trebuie să fim liniștiți. Evident, regulile de igienă rămân valabile, mai ales că în această perioadă circulă intens Covid-ul de vară. Însă este adevărat că, dacă intri în contact direct și pe o perioadă lungă de timp cu o persoană bolnavă, spălatul pe mâini sau masca de protecție nu previn boala. Pentru că trebuie luate în considerare și celelalte căi de transmitere”.

Franța și-a deschis centrele de vaccinare. Dr. Marinescu: „Exces de zel”

Autoritățile sanitare europene au decis că nu vor impune nici o măsură suplimentară împotriva noii variante mpox, deoarece riscul pe care îl prezintă pentru populație este „scăzut”. În urma unei întâlniri online care a avut loc zilele trecute, reprezentanții Comitetului pentru Securitate Sanitară al Comisiei Europene, cei ai Centrului European pentru Boli Prevenire și Control (ECDC) și cei ai Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au decis că încă nu este nevoie de controale la frontieră și nici de a iniția vaccinarea la nivel de bloc comunitar împotriva virusului.

Chiar și așa, Monica García, ministrul spaniol al Sănătății, a declarat într-o postare pe X că, deși nu va implementa nicio măsură la frontiere, guvernul spaniol va colabora cu autoritățile aeroportuare și companiile aeriene pentru a crește informațiile disponibile pentru persoanele care călătoresc în Spania. Și nici Franța nu rămâne indiferentă la situația din Africa ce poate escalada oricând în Europa. Autoritățile au decis deschiderea a peste 232 de centre de vaccinare pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox. Totul ține însă doar de prevenție, consideră medicul infecționist Adrian Marinescu. „Dacă ai cazuri de variolă și nu ai cu ce să le tratezi în mod specific, nu ai intervenție rapidă, ce te faci? Totul s-ar rezolva doar prin vaccinare. Cum rezolvi cu vaccinarea? Prin centre de vaccinare. Dar trebuie menționat aici un lucru important: faptul că au deschis aceste centre nu înseamnă că au început să se și aprovizioneze cu un număr mare de doze de vaccin. Ei se gândesc acum la logistică. La o situație care poate fi mai complicată la un moment dat. Au deschis fizic centrele, nu au și început vreo imunizare în masă. Există acele locuri unde centrele ar putea, la o adică, să funcționeze. Nu s-au aprovizionat cu vaccin, nu vaccinează. E mai mult exces de zel”.

Medicul este de părere că francezii nu au deschis centre de vaccinare noi, în clădiri noi, ci este vorba tot despre cele din spitale. Specialistul a mai explicat că o vaccinare la nivel de populație nu intră și nu va intra în discuție, căci boala se răspândește foarte greu. Prin urmare, o pandemie este puțin probabil să aibă loc.

Primul caz de îmbolnăvire, în 1970

Primul caz uman de îmbolnăvire a fost raportat în anul 1970. Acum însă virusul devenit endemic în țările din Africa centrală și de vest. Este a doua oară când este declarată o urgență sanitară globală în legătură cu virusul. Prima a fost în anul 2022, după un focar global în țări care nu raportaseră anterior cazuri, cum ar fi Europa. De data aceasta, focarul este cauzat de subtipul de virus cunoscut sub numele de „clada I”, care dă simptome mai severe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”

2 „Războiul din Ucraina se va termina într-un singur fel“ / Secretele lui Putin, dezvăluite de fostul său consilier economic

3 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

4 Dan Diaconescu a fost filmat când a făcut sex cu minore. Materialele video au fost descoperite în telefonul unui individ din anturajul fetelor

5 „Ajutooooorr!!! Vor să mă omoare!!!” / Cum au salvat polițiștii din Câmpia Turzii o femeie răpită în plină stradă