Se aude că vor s-o întindă în Italia/Ce s-a întâmplat marți seara în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu. Cronica unui proces maraton
Curtea de Apel Bucuresti a amanat, marti seara, pronuntarea in procesul privind finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu de la alegerile prezidentiale din 2009 pe data de 16 februarie, ora 12.00.
Decizia pe care Curtea de Apel Bucuresti o va da in acest caz este in faza de fond, si poate fi contestata la Inalta Curte. Cazul este pe rolul instantelor din mai 2017.
A fost o sedinta maraton marti la Curtea de Apel Bucuresti . Pledoariile finale trebuiau sa inceapa la ora 10.00, dar au fost amanate cateva ore, din cauza unei alarme false cu bomba la Palatul de Justitie. Cazul a fost reluat dupa ora 14.00.
Procurorul DNA a cerut pedepse grele, cu executare in penitenciar , pentru principalii protagonisti ai afacerii: Ioana Basescu-15 ani si Elena Udrea -12 ani. Avocatii au solicitat achitarea, iar inculpatii au sustinut ca sunt nevinovati. Procesul s-a terminat tarziu, aproape de ora 22.00.
Ziare.com prezinta cele mai importante declaratii.
DNA: Elena Udrea- 12 ani
Procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, pentru Ioana Basescu-fata cea mare a lui Traian Basescu si in cazul afaceristului Dan Andronic.
Magistratul a cerut judecatorului sa o condamne pe Elena Udrea la pedeapsa maxima: 12 ani cu executare pentru instigare la luare de mita si instigare la spalare a banilor.
"Declaratia data de Elena Udrea este o declaratie preconstituita, cu scopul de a denatura adevarul. Din comportamentul avut pe parcursul declaratiei, a aratat ca nu intelege si nu respecta cadrul si solemnitatea pretoriului, confundand sala de judecata cu sala unei conferinte de presa", a aruncat sageti procurorul DNA.
"Dispret total fata de lege"
Dupa cum spuneam, magistratul a solicitat ca pedeapsa sa fie orientata spre maximum.
"Avand in vedere jurisprudenta si stare de concurs de comitere a faptelor. Apreciem ca legea penala mai favorabila e codul penal vechi.
Chiar daca limitele de pedeapsa sunt mai ridicate decat cele din codul penal nou. Condamnati pe inculpata Udrea Elena pentru cele sapte fapte, aflate in concurs.
Limitele pedepsei sunt de la 3 la 12 ani. Dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzatoare urmare modului in care a inteles sa se foloseasca de sarcinile si functia avute.
Orientati pedeapsa spre maximum special al acestei fapte de instigare la luare de mita.
Pentru faptele de spalare de bani dispuneti condamnarea ei la o pedeapsa spre maximum pentru patru fapte de spalare de bani.
Toate faptele sunt in stare de concurs real. Va rugam sa aplicati si un spor de pedeapsa, necesar in virtutea gravitatii faptelor comise prin prisma functiei si calitatii sale. A denotat dispretul total fata de lege.
Dispuneti stabilirea exectuarii pedepsei in regim privativ de libertate", a cerut procurorul DNA.
DNA: Ioana Basescu- 15 ani
DNA a solicitat ca Ioana Basescu sa fie condamnata la 15 ani de inchisoare .
Modalitatea in care ea a recurs la o asemenea modalitate de a delapida o societatea a statului roman indica necesitatea unei pedepsei exemplare.
Pentru ca are si fapte in concurs va solicitam sa orientati pedepsele spre maximum special si pentru celelalte", este solicitarea DNA in cazul fiicei fostului presedinte Traian Basescu.
DNA: Dan Andronic- 5 ani
Procurorul DNA a cerut o pedeapsa orientate spre maximum si in cazul afaceristului Dan Andronic, judecat pentru marturie mincinoasa. Limitele de pedeapsa pentru aceasta infractiune sunt de la 1 la 5 ani. El a solicitat instantei sa anuleze suspendarea primita de Dan Andronic - 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Baneasa, iar omul de afaceri sa execute pedeapsa in penitenciar.
"Avand in vedere decizia anterioara va cerem sa aplicati regulile privind concursul de infractiuni . Orientati spre maximum de pedeapsa. Totodata sa aplicati si un spor de pedeapsa. Decizia de la instanta suprema este de trei ani de inchisoare cu suspendare.
Fapta sa are un grad de periculozitate extrem de ridicat. Aplicati si pedepsele accesorii si complementare aferente vechiului cod penal ", a cerut DNA.
Nastasia, condamnat si in Gala Bute
Procurorii au cerut pedepse orientate spre mediu in cazul celorlalti inculpati: Gheorghe Nastasia , fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii, Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea si Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.
In cazul lui Nastasia Gheorghe, procurorul DNA a explicat magistatului ca "el a fost condamnat la patru ani de inchisoare si are pedeapsa suspendata sub supraveghere potrivit deciziei iccj din dosarul Gala Bute".
"Anulati pedeapsa sub supraveghere. Orientati pedeapsa actuala inspre medium al pedepsei. Contopiti si stabiliti executarea pedepsei", a venit solicitarea procuroului DNA.
Udrea: Acuzatile sunt nedrepte si neprobate
Avocatii celor implicati in acest caz au cerut achitarea clientilor. Toti inculpatii din dosar si-au sustinut nevinovatia, in ultimul cuvant. Cea mai vehementa a fost Elena Udrea.
"Este nedreapta si ciudata aprecierea procurorului. Sunt nevinovata si am incercat sa dovedesc ca acuzatiile sunt nedrepte si neprobate.
Am fost prima si singura de dupa Nicolae Ceausescu care a investit in turismul romanesc", a conchis fostul ministru al Dezvoltarii.
Acuzatiile DNA
In mai 2017, procurorii DNA i-au trimis in judecata la instanta suprema pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, pe care o acuza de instigare la luare de mita si spalare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mita, pe Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.
De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.
Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie , delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.
Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.
Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.