Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii

Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii

Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina. În acest sens, Sky News a stat de vorbă cu specialiști pentru a afla dacă există șanse ca omenirea să treacă printr-un alt război - și dacă într-adevăr trăim într-o „lume antebelică".

Există șanse ca un al Treilea Război Mondial să izbucnească? Foto: shutterstock (Arhivă)

Există șanse ca un al Treilea Război Mondial să izbucnească? Foto: shutterstock (Arhivă)

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps a atras atenția la începutul anului că în următorii cinci ani omenirea ar urma să cunoască o serie de conflicte în care China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul ar putea fi implicate și a susținut că ne îndreptăm „de la o lume postbelică la una antebelică".

Sentimentul de ușurare pe care l-a adus sfârșitul Războiului Rece de la sfârșitul anilor '80 a fost înlocuit de o îngrijorare crescândă față de invazia Rusiei în Ucraina , iar situația umanitară catastrofală din Gaza stârnește indignare.

Iată ce au avut de spus experții consultați de sursa citată:

„Ordinea internațională se duce de râpă”

Opinia exprimată de Hugh Lovatt, analist senior în domeniul politicii la thinktank-ul Consiliul European pentru Relații Externe, a început cu o veste „liniștitoare”.

Vestea liniștitoare este că nu ne îndreptăm spre cel de-al treilea război mondial", a afirmat el.

Cu toate că în prezent există conflicte deschise și situații tensionate în diferite zone ale lumii - Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific - acestea sunt „separate și nu au legătură", susține Lovatt.

Războiul din Gaza durează de șase luni și duce la o escaladare regională - represaliile Iranului împotriva Israelului sunt doar cel mai recent exemplu în acest sens", a mai adăugat el.

Spre exemplu, în ceea ce privește atacurile lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie și consecințele asupra comerțului global, toate acestea afectează comunitatea internațională, inclusiv Marea Britanie.

În opinia sa, riscul ca forțele britanice să fie atrase într-un conflict în Orientul Mijlociu există.

Trebuie să vedem aceste riscuri într-un anumit context, și anume că au impact asupra Regatului Unit, dar nu sunt riscuri existențiale.

Acest lucru se întâmplă, de asemenea, într-un moment în care ordinea internațională se duce de râpă, se află sub o presiune considerabilă. Este un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult", a mai ținut el să precizeze.

Dată fiind anvergura conflagrațiilor care zguduie anumite părți ale globului - îndeosebi în Ucraina și în Orientul Mijlociu - posibilitatea izbucnirii unui al Treilea Război Mondial există deja, este de părere Deborah Haynes, jurnalist specializat în domeniul securității și apărării la Sky News.

Desigur, acest lucru nu sugerează că este inevitabilă o escaladare până la o confruntare globală, însă se poate spune că aceasta este mai probabilă în acest moment decât în oricare altul de la încheierea ultimului război mondial.

Hotărârea Iranului de a lansa o ploaie de rachete și drone asupra Israelului, o măsură fără precedent, a făcut ca miza să crească și mai mult.

Ierusalimul s-a angajat să riposteze, cu toate că aliații săi, printre care se numără Marea Britanie și SUA, fac apel la calm, în special pentru că au contribuit la distrugerea a numeroase muniții înainte ca acestea să provoace pagube la sol.

Dacă Israelul ar decide totuși să se răzbune, criza ar putea fi ținută sub control dacă lovitura este limitată și dacă orice alt răspuns iranian declanșat de un astfel de atac este, de asemenea, limitat. Însă este vorba de două ipoteze importante.

În plus, de câte ori au loc acțiuni militare, chiar și de dimensiuni limitate, există riscul unei greșeli sau al unei erori de calcul care să ducă de la o escaladare incontrolabilă la un război la nivel regional.

Evenimentele din Orientul Mijlociu au, în același timp, un impact la nivel global, în special pentru că Iranul este susținut de Rusia și are relații strânse cu China, în timp ce cei mai puternici aliați ai Israelului, în frunte cu SUA, sunt preponderent națiuni occidentale.

Prin urmare, criza duce la confruntarea statelor autoritare cu democrațiile - întocmai ca și războiul care are loc în Europa.

În pofida promisiunilor privind sprijinul Occidentului, Moscova avansează încetul cu încetul în Ucraina. Aliații occidentali nu pot furniza armele și munițiile de care au nevoie trupele ucrainene - fapt care duce la o retragere aproape inevitabilă, cu excepția cazului în care echilibrul forței militare pe teren se schimbă.

O posibilă victorie a președintelui rus în Ucraina l-ar putea face să testeze forța alianței NATO prin invadarea unui stat membru. Acest lucru ar da naștere, din nou, la un război direct între Moscova, înarmată de Iran, Coreea de Nord și, de asemenea, cu ajutorul Chinei, împotriva alianței NATO a Occidentului.

Dovezile că puterea militară s-a dovedit eficientă împotriva puterilor occidentale ar putea determina China să-și respecte promisiunea de a reunifica insula Taiwan cu partea continentală, inclusiv dacă acest lucru implică o invazie.

Un astfel de demers ar putea, la rândul său, să împingă Asia în conflict, de-a lungul aceleiași linii de demarcație dintre statele autoritare și democrații.

„Abaterea atenției”

Cred că oamenii trebuie să înțeleagă cu adevărat ce este Tratatul Atlanticului de Nord, care reprezintă fundamentul NATO", a afirmat Edward R. Arnold, cercetător senior la grupul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI).

Cercetătorul susține că lumea pare să fie convinsă că articolul 5 al NATO (principiul potrivit căruia un atac asupra unui stat membru este tratat ca un atac asupra tuturor) este automat.

Nu este cazul sau, cu siguranță, nu trebuie să fie așa... escaladarea nu este automată și există măsuri de detensionare a situațiilor", a precizat el.

Făcând aluzie la situația din Ucraina, în cazul căreia NATO a pus la dispoziție arme și asistență, el consideră că riscul unei erori de comunicare între Occident și Rusia a crescut.

„Șansele unei erori de comunicare în care o navă trage accidental asupra alteia, cred că cresc. Trebuie să fim cu adevărat pregătiți în legătură cu ceea ce înseamnă acest lucru."

Ba mai mult, Arnold apreciază că, într-o oarecare măsură, pericolul declanșării unui conflict de amploare cu Rusia scade în acest moment. Armata lui Putin începe să înregistreze progrese în Ucraina, însă calitatea efectivelor a scăzut în mod semnificativ, astfel încât acestea nu se mai află în poziția de a constitui o amenințare pentru NATO.

Vladimir Putin va fi destul de atent la ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu: cum răspunde fiecare națiune în parte și la abaterea atenției (de la Ucraina). Totul este în favoarea lui Putin în acest moment, deoarece, deși suntem concentrați pe Orientul Mijlociu, nu suntem la fel de atenți ca până acum asupra Ucrainei”, a mai spus el.

„Donald Trump ar putea submina NATO”

Depinde de cum definești cel de-al Treilea Război Mondial. Un posibil conflict între Iran și Israel poate să se extindă într-o conflagrație militară majoră în Orientul Mijlociu, cu implicații globale.

Statele Unite ar fi aproape sigur atrase de partea Israelului, iar alte țări occidentale, inclusiv Marea Britanie, ar putea face același lucru într-o măsură mai mică.

Dar implicarea lor ar fi limitată și nu ar fi vorba de al Treilea Război Mondial, mai ales că Rusia nu își permite să sprijine Iranul și pentru că este puțin probabil ca China să o facă.

Impactul unui astfel de conflict asupra Europei ar fi în primul rând economic, prin perturbarea în continuare a fluxurilor energetice și a comerțului.

Principala variantă pentru un potențial al Treilea Război Mondial rămâne o confruntare directă a Occidentului cu Rusia. Acest scenariu va fi mai probabil dacă Donald Trump va câștiga și va submina NATO, tentându-l pe Vladimir Putin să atace țările baltice.

O confruntare cu Rusia ar fi, de asemenea, destul de probabilă dacă forțele occidentale se angajează în susținerea Ucrainei în roluri de luptă în prima linie”, a afirmat dr. Luigi Scazzieri, cercetător senior la Centre for European Reform.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…