Se adeverește cel mai grav scenariu/Donald Trump confirmă că SUA nu vor apăra toate țările NATO în eventualitatea unui atac asupra Alianței

Se adeverește cel mai grav scenariu/Donald Trump confirmă că SUA nu vor apăra toate țările NATO în eventualitatea unui atac asupra Alianței

Președintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării joi disponibilitatea sa de a apăra aliații NATO ai Washingtonului, afirmând că nu o va face dacă aceștia nu plătesc suficient pentru propria apărare, relatează Reuters.

„E de bun simț, nu?”, le-a spus Trump reporterilor în Biroul Oval. „Dacă nu plătesc, nu-i voi apăra. Nu, nu-i voi apăra”, a afirmat acesta cu privire la aliații care nu alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli militare.

Trump a adăugat că aceasta este poziția sa de ani de zile și că a împărtășit-o aliaților NATO în timpul primului său mandat prezidențial din 2017-2021. El a spus de asemenea că eforturile sale au dus la o creștere a cheltuielilor din partea unora dintre membrii NATO, dar „chiar și acum, nu este suficient”.

„Ar trebui să plătească mai mult”, a subliniat Donald Trump în comentarii făcute în Biroul Oval.

Trump a fost întrebat despre acest subiect după ce NBC News a transmis în exclusivitate joi că liderul de la Casa Albă a discutat cu consilierii săi posibilitatea de a „ajusta” implicarea Statelor Unite în NATO astfel încât să favorizeze membrii alianței care alocă un anumit procent din PIB pentru apărare.

Surse citate de NBC News sub condiția anonimității au declarat că, printre schimbările de politică luate în considerare, Statele Unite ar putea decide să nu apere un membru NATO atacat, în cazul în care țara respectivă nu îndeplinește pragul de cheltuieli pentru apărare.

Reuters comentează că noile declarații făcute de Trump sunt de natură să provoace îngrijorare în capitale din Europa până în Asia, unde liderii erau deja preocupați de o posibilă retragere a sprijinului american pentru securitate după confruntarea din Biroul Oval între liderul de la Casa Albă și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și după ce președintele SUA a arătat o mai mare deschidere către relațiile cu președintele rus Vladimir Putin.

Șeful NATO asigurase cu doar o zi în urmă că legăturile transatlantice sunt solide

Joi, liderii europeni îngrijorați de ultimele mutări ale administrației de la Washington au convenit în cadrul unui summit ce a avut loc la Bruxelles asupra necesității de creștere a cheltuielilor pentru apărare și au promis că vor continua să sprijine Ucraina.

„Știu că unii pot avea îngrijorări cu privire la viitorul NATO”, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte. „Așa că permiteți-mi să fiu clar: relația transatlantică și parteneriatul transatlantic rămân piatra de temelie a Alianței noastre. Președintele Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite și angajamentul său personal față de NATO și a subliniat, de asemenea, așteptarea ca noi, în Europa, să facem mai mult în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare”, a continuat el.

În Biroul Oval însă, Trump a spus că membrii NATO sunt „prietenii” săi, dar a pus sub semnul întrebării dacă o țară ca Franța sau „încă câțiva” aliați ar proteja Statele Unite într-un moment de criză.

„Credeți că vor veni să ne apere? Ar trebui să o facă”, a spus Trump. „Nu sunt atât de sigur”, a continuat el.

Trump a afirmat că vede Alianța Nord-Atlantică ca fiind „potențial bună” dacă, în opinia sa, problema cheltuielilor ar fi rezolvată. „Ne-o trag la capitolul comerț”, a acuzat el apoi.

Trump reafirmase angajamentele Statelor Unite față de apărarea colectivă a NATO chiar săptămâna trecută, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de prim-ministrul britanic Keir Starmer, după vizita la Washington a acestuia.

La o reuniune a liderilor europeni la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a răspuns comentariilor lui Trump, afirmând că Franța și alte țări europene s-au alăturat trupelor americane în lupta din Afganistan după atacurile de la 11 septembrie.

„Nu doar francezii, ci și europenii au fost acolo când ni s-a cerut să mergem în Afganistan. Și, apropo, nu au fost anunțați cu politețe atunci când [SUA] au părăsit Afganistanul”, a spus Macron. „Suntem aliați loiali și fideli”, a subliniat liderul francez.

Întrebat despre noile comentarii făcute de Trump, un purtător de cuvânt al NATO a făcut trimitere la comentariile anterioare ale lui Rutte.

Trump a pus în discuție și relațiile cu Japonia

Trump a reflectat și asupra alianței de tratat dintre SUA și Japonia, pe care o reafirmase luna trecută într-o declarație comună cu Tokyo, spunând că este „pe cale să devină mai puternică ca niciodată”.

Acordul de apărare colectivă între SUA și țara insulară datează din înțelegerile încheiate după încheierea ostilităților din Al Doilea Război Mondial.

„Avem o relație grozavă cu Japonia, dar avem o înțelegere interesantă cu Japonia: trebuie să îi protejăm, dar ei nu trebuie să ne protejeze pe noi. Știați asta? Așa se citește acordul”, a declarat Trump joi.

„Și, apropo, câștigă o avere de pe urma noastră economic… Cine face aceste acorduri?”, a continuat el.

Ambasada Japoniei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu, însă Nicholas Szechenyi, expert în Japonia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a calificat afirmațiile lui Trump drept „tehnic inexacte”.

Szechenyi a explicat că, deși Constituția Japoniei de după Al Doilea Război Mondial a restricționat mult timp activitățile sale militare, reformele au permis ca țara să exercite autoapărare colectivă și să ajute la protejarea Statelor Unite în anumite circumstanțe.

De asemenea, Japonia a aprobat recent un buget militar fără precedent după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, pe fondul reizbucnirii tensiunilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina și a acțiunilor tot mai belicoase ale Chinei în regiune.


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți, așa era structurată Geția, „noua Românie” pe care Rusia o punea la cale cu trădătorii reținuți de DIICOT / Sfat al înțelepților, Consiliu al bă…

2 VIDEO Ce aveți în imagine câștigă 14.300 de euro pe lună de la statul român

3 „La un milion, două de români putem să radem tot, având binecuvântarea Rusiei”

4 ALERTĂ Primele imagini „cu lotul Geția”

5 Un text al ideologului „grupării Trump” care explică multe...