Scurgeri masive de informații de la cea mai mare bancă privată din Rusia și de la compania care produce drone pentru Putin

Scurgeri masive de informații de la cea mai mare bancă privată din Rusia și de la compania care produce drone pentru Putin

Kiborg, un grup de hackeri ucraineni, a dezvăluit întreaga bază de date a celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank.

Alfa Bank Rusia FOTO EPA-EFE

Alfa Bank Rusia FOTO EPA-EFE

Datele publicate conțin nume, numere de telefon şi numere de conturi bancare ale 38 de milioane de clienţi fizici și juridici ai băncii deţinute din 2004 de oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman, sancţionat de Statele Unite pentru legăturile sale cu Kremlinul.

Kiborg afirmă că a făcut rost de aceste informații în cooperare cu un alt grup de hackeri ucraineni, NLB. Potrivit Kiborg, atacul cibernetic ar fi avut loc în octombrie anul trecut.

De cealaltă parte, Alfa Bank neagă că ar fi fost victima atacului făcut public de Kiborg, tramsmite EFE, citată de Agerpres .

Presa ucraineană mai scrie marţi despre un alt atac cibernetic, efectuat de grupul de hackeri ucraineni Blackjack, împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei.

„Informaticieni din grupul Blackjack, care au probabil legături cu SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei, n. red.), au atacat furnizorul de internet M9com din Moscova şi i-au distrus serverele”, a declarat o sursă din SBU pentru agenţia oficială de presă Ukrinform.

În cursul acestui atac, hackerii Blackjack ar fi şters 20 de terabytes de date ale companiei şi ar fi descărcat alţi 10 gigabytes de date de pe serverele de e-mail şi din bazele de date care conţin informaţii despre clienţi.

Potrivit sursei citate, această acţiune, care ar fi lăsat „părţi ale Moscovei fără internet”, este un răspuns la atacul cibernetic asupra principalei companii de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, care a lăsat milioane de utilizatori fără servicii timp de câteva zile în luna decembrie a anului trecut. Kievul a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului cibernetic asupra Kyivstar, unul dintre cele mai puternice de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022.

În același timp, focus.ua relatează că Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a obținut 100 gigabytes de date clasificate privind evoluțiile militare ale Rusiei, incluzând detalii tehnice și software-uri privind capacități militare existente și în fază de proiectare. Aceste informații au fost sustrase de la compania rusă Special Technology Center LLC (STC), care produce drona Orlan, precum și echipamente specifice războiului electronic.

HUR afirmă că obținerea acestor informații, posibilă datorită unor „patrioți”, este o lovitură semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a dezvolta noi echipamente de recunoaștere.

Pe de altă parte,preşedintele Comisiei parlamentare pentru finanţe, impozite şi vamă, Danilo Hetmanțev, a anunţat marţi că a respins pentru a doua săptămână consecutiv atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată guvernamentale.

Hackeri ruşi au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plăţile la bugetul ucrainean, a precizat Hetmanțev, adăugând că atacurile au fost respinse cu succes. Oficialul ucrainean a mai spus că sunt posibile unele restricţii minore de acces pentru utilizatorii din străinătate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…