Scrutin legislativ în Rusia: Secţiile de votare, deschise în toate regiunile ţării, opoziţia denunţă cenzura
Secţiile de votare sunt deschise în toate regiunile Rusiei pentru alegerile parlamentare ce se desfăşoară timp de trei zile, în timp ce opoziţia denunţă cenzura, informează DPA şi AFP.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA
Ultimele secţii de votare din regiunea Kaliningrad de la Marea Baltică s-au deschis vineri dimineaţă la ora 08:00 (06:00 GMT). Votul a început cu nouă ore mai devreme în Peninsula Kamceatka, în extremitatea estică a acestei vaste ţări. Rusia se întinde pe 11 fusuri orare.
Până duminică inclusiv, aproximativ 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze componenţa noii Dume de Stat, camera inferioară a parlamentului, care numără 450 de deputaţi. Rezultatele vor fi cunoscute duminică, de la ora 18:00 GMT.
Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA
În multe zone sunt alese în acelaşi scrutin şi parlamentele regionale şi municipale.
Mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi a acuzat vineri Google şi Apple că au cedat în faţa Kremlinului prin eliminarea aplicaţiei mobile care permite oamenilor să voteze împotriva partidului preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Anunţul vine după luni de zile de represiune care i-a exclus efectiv pe criticii preşedintelui rus de la alegeri, relatează AFP.
''Astăzi, la ora 08:00, ora Rusiei (05:00 GMT), Google şi Apple au eliminat aplicaţia noastră Navalny din magazinele lor de aplicaţii. Aceasta înseamnă că au cedat şantajului Kremlinului", a susţinut Leonid Volkov, un lider al opoziţiei în exil, pe canalul său de Telegram.
În condiţiile în care aproape niciun candidat anti-Kremlin nu a fost autorizat să candideze la alegerile parlamentare din 17-19 septembrie, susţinătorii lui Navalnîi au pus la punct o strategie de "vot inteligent" pentru a susţine candidatul - adesea un comunist - cel mai bine plasat pentru a-l pune în dificultate pe cel al partidului de guvernământ, Rusia Unită.
Aplicaţia sa le permitea utilizatorilor să vadă pentru ce concurent să voteze în circumscripţia lor electorală. În trecut, această abordare s-a bucurat de un oarecare succes, în special la Moscova în 2019.
Vineri dimineaţă, aplicaţia nu mai era disponibilă în "magazinele" Google şi Apple din Rusia, au constatat jurnalişti de la AFP. Giganţii americani nu au reacţionat imediat.
Moscova şi-a multiplicat în ultimele săptămâni avertismentele la adresa giganţilor de internet pentru că refuză să elimine conţinuturi considerate ilegale, inclusiv publicaţiile mişcării lui Navalnîi, care a fost interzisă din iunie ca fiind "extremistă'' .
Reprezentanţii Apple şi Google au fost convocaţi joi pentru a se prezenta în faţa unei comisii a camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei. Autorităţile ruse au lăsat să se înţeleagă că este posibil să se înceapă urmărirea penală împotriva platformelor care refuză să se conformeze somaţiilor ruseşti.
Mai multe reţele de socializare, în special Facebook, au fost deja amendate, iar funcţionarea Twitter a fost încetinită semnificativ în Rusia de câteva luni de către autoritatea de reglementare a comunicaţiilor. AGERPRES