
Scrumbie la grătar, rețeta veche dobrogeană, așa cum o făceau pescarii. Gina Bradea dezvăluie trucurile care o fac să nu aibă multe oase și să fie suculentă
Vedeta zilei de Florii este scrumbia la grătar cu mujdei și mămăliguță. O rețetă veche dobrogeană, așa cum o făceau pescarii odinioară, este prezentată de Gina Bradea, unul dintre cei mai apreciați vloggeri culinari din România.
Peștele la grătar se condimentează doar cu sare, așa își păstrează dulceață și gustul natural, susține Gina Bradea, pe blogul său. Pentru început, scrumbia se curată de solzi cu un cuțit-are solzii micuți, se curață foarte ușor atunci când este proaspătă.
„Dacă solzii sunt uscați și se curată greu, înseamnă că nu e foarte proaspătă, așa că este bine s-o țineți 30 minute în apă rece. În felul acesta, scrumbia se va hidrata și solzii se vor curață foarte ușor. Se face o tăietură pe burtă și se scot intestinele, apoi se scot urechile. Dacă burta este moale și se rupe, peștele este vechi și este mai bine să se arunce, să nu se consume”, explică Gina Bradea.
Trucuri prepararea scrumbiei la grătar
Pe blogul său „Poftă bună cu Gina Bradea”, aceasta a împărtășit care sunt trucurile pentru ca scrumbia să nu aibă multe oase și să fie suculentă
„Dacă vă este teamă de oase, se fac câteva tăieturi oblice, care taie oasele și nu riscați să va înecați cu ele. Oasele de la scrumbie sunt foarte fine, așa că nu vă temeți. Aceste tăieturi se fac și atunci când scrumbia se prepară în tigaie, cu sau fără ulei, pentru că se pătrunde mai repede. Dezavantajul este că scrumbia va fi mai uscată, nu suculentă”, explică Gina Bradea.
Cum se condimentează scrumbia
După ce s-a spălat foarte bine scrumbia, se așază într-un lighean și se presară cu sare pe toate părțile, inclusiv în burtă. Se acoperă cu folie și se lasă la rece 30 minute. În acest timp, scrumbia „se îndulcește”, își trage sare cât are nevoie și nu va fi fadă. Un pește care nu a fost ,,îndulcit” în sare înainte de gătire, va fi fad, fără gust.
„Nu se lasă mai mult de 1 ora la sare, pentru că se va usca prea tare. Acesta e timpul ideal: 20-30 de minute. Se încinge bine grătarul, să fie fierbinte, apoi se unge cu grăsime (o bucățică de slănină sau puțin ulei). Focul nu trebuie să fie iute, să rămână doar jar, să nu se ardă peștele”, spune Gina Bradea.
Se pune scrumbia pe grătarul încins. După 5-6 minute se verifică: se ridică ușor cu un clește sau cu o furculița și dacă se desprinde ușor și se vede că are dungi maronii, înseamnă că e bine făcută și se întoarce. Când este bine făcută, scumbia se scoate pe o tavă și se acoperă cu un capac sau folie, se lasă 10 minute să se aburească înainte de servire. În felul acesta se va pătrunde mai bine în cazul în care la mijloc nu este bine făcută.
Scrumbia la grătar se mănâncă cu mămăliguță caldă, lămâie sau oțet și mujdei de usturoi.
Cum puteți găti scrumbie dacă stați la bloc
Pentru cei care locuiesc la bloc, scrumbia se pregătește la fel. Gina Bradea recomandă să se împacheteze fiecare scrumbie în ziar ( așa făceau mamele noastre pe vremuri) sau hârtie de copt și se pun în tavă. Se coace la 220 de grade-foc, la cuptor, pentru 20-30 de minute.
„Este minunată scrumbia, gătită în orice fel. Deși este un peste foarte gras și este recomandat să se mănânce încet, cu multă lămâie sau oțet, scrumbia este extrem de recomandată în curele de slăbire și pentru curățarea vaselor de sânge și îndepărtarea colesterolului. Dacă se face o cură de 2-3 săptămâni, în care se mănâncă cel puțon 1 dată pe zi scrumbie, veți vedea că vasele de sânge sunt curățate, iar colesterolul este mult mai mic. Are rost să vă mai spun cât fosfor, Vitamina D și Calciu conține acest minunat pește?”, adaugă Gina Bradea.
Sursa: adevarul.ro