Scrisoarea unui agricultor către Ponta: “Aveţi nevoie să prostiţi populaţia!”
O scrisoare adresată premierului Victor Ponta sub semnătura lui Marcel Cucu, agricultor cu ştate vechi de plată a aparut în mediul virtual zilele acestea. Mai jos vă redăm textul integral:
“Domnule Victor Ponta,
În calitatea mea de agricultor, aş putea să vă mulţumesc pentru aportul pe care l-aţi adus, împreună cu ministrul Agriculturii, la îndeplinirea măreţelor sarcini, pentru câştigarea „faimosului pariu cu agricultura“. Aş fi entuziasmat, dacă n-aş fi cel puţin nedumerit. Căci nu ştiu care este obiectul pariului, nu ştiu care este preţul şi nici nivelul indicatorilor realizaţi în cadrul obiectivului. Este adevărat că, doar cu ceva timp în urmă, dl Daniel Constantin – ministrul nostru, al agricultorilor – a făcut cunoscut, cu trâmbiţe, opiniei publice, oamenilor de la ţară, agricultorilor, marile „recorduri“ înregistrate în agricultura românească, care au dat peste cap concurenţa din Europa. Dar ce legătură au aceste măreţe realizări cu pariul voi şti doar când îmi veţi mărturisi şi mie, agricultorul român, în ce a constat acesta. Căci, dacă mă lăsaţi pe mine să traduc, nu-mi este greu, datorită faimei sale, de pe timpul predecesorului dvs. de acum vreo 24 de ani. Pe atunci eram deja matur biologic, dar mărturisesc sincer că nu prea mestecam politica democratică postdecembristă şi când se strigă, pe toate canalele, că s-a câştigat pariul cu agricultura îmi exprimam doar nedumerirea, căci dacă era vorba de un pariu, acesta aparţinea Domnului cu ploile sale. Oricum, dacă dvs. l-aţi câştigat a doua oară, m-aţi pus în situaţia să analizez ce s-a întâmplat aşa de spectaculos cu agricultura, în ultimii 24 de ani, păstoriţi de mai mulţi prim-miniştri, de la Petre Roman până la dvs. şi de cei aproape 25 de miniştri ai Agriculturii din această perioadă. Este drept că următorii 8 prim-miniştri după dl Petre Roman au ascuns angajarea în acest „pariu“, dar nu înseamnă că n-au fost implicaţi.
Păi, cu ce să începem?
Haideţi să începem prezentând, pe scurt, situaţia agriculturii la sfârşitul anilor ’80, ca bază a pariului de care v-aţi ocupat dvs., cei vreo 10 prim-miniştri şi miniştrii amintiţi.
Agricultura era organizată în exploataţii mari, de stat şi cooperatiste (e drept, cooperative de tip comunist, constituite în mod abuziv, dar asta e o altă discuţie), în baza cărora s-au efectuat investiţii majore atât pentru obţinerea unor producţii stabile, cât şi pentru integrarea producţiei primare. Pe atunci majoritatea datoriilor externe erau achitate din valorile obţinute din agricultură atât pe piaţa internă, cât şi la export. Totodată, mare parte din forţa de muncă de la sate avea, prin aceste investiţii, asigurate locuri de muncă. Aceste învestiţii majore s-au făcut din munca de decenii a oamenilor de la ţară sau din credite achitate tot din munca lor.
Sistemele de irigaţii cuprindeau o suprafaţă de peste 3 milioane de hectare, care asigurau operaţiunile de irigat în majoritatea zonelor ţării ce puteau fi afectate de secetă. Pe timpul mandatelor dvs., cei 10 prim-miniştri, majoritatea acestor sisteme au fost distruse, iar cheltuielile adăugate, pentru reabilitarea şi punerea în funcţiune a mai puţin de 200 de mii de hectare, au costat statul român, de fapt cetăţeanul român de la sate şi nu numai, circa 16 miliarde de euro, conform raportului unei comisii parlamentare. Dacă adăugăm circa încă 10 miliarde de euro, reprezentând distrugerea în totalitate a infrastructurii de integrare – ferme şi complexe zootehnice, unităţi de procesare etc. – se poate stabili doar în parte realizarea obiectivului acestui „pariu“.
Locurile de muncă dezafectate de obiectivele „faimosului pariu“ au trimis la cules de căpşuni, în Europa, milioane de cetăţeni români. Căci, la investiţiile distruse s-au adăugat şi inutilitatea unităţilor industriale şi de servicii, pentru mentenanţa acestora, dar şi unităţile industriale necesare pentru utilaje şi echipamente în sector.
În această perioadă, ca beneficiari ai unor fonduri europene, achiziţionăm aproape în totalitate tehnologia necesară din Europa, unde transferăm, pe lângă resursele primite, şi cealaltă parte, care reprezintă cofinanţarea proiectelor din resurse proprii. Cu aceşti bani asigurăm locuri de muncă în Europa, în loc să aducem în ţară brandurile necesare, pentru a da de lucru românilor.
Mai adaug, în câteva date, situaţia agricultorilor români, prezentată în date oficiale.
Subvenţia acordată, atât din resurse europene, cât şi din bugetul de stat, este pe penultimul loc în Europa, de două-trei ori mai mică decât în statele mari producătoare agricole, în timp ce piaţa produselor obţinute este cea mai haotică din Europa.
Productivitatea în agricultură – kg/ha (record, după dl Constantin) – este pe ultimele locuri în Europa.
Capitalul fix în agricultura românească (541 euro/ha) este de aproape 12 ori mai mic decât în Franţa, de exemplu (cu 6.550 euro/ha). Viteza de acumulare a capitalului fix din agricultura României este de 33 euro/ha, faţă de 308 euro/ha în Franţa.
Şi mai sunt multe alte date asemănătoare.
Acestea să fie obiectivele care ar putea sta la baza „pariului“ câştigat de dvs.? Mai enumeraţi-le şi dvs. pe cele pe care le-aţi ţinut în secret până astăzi şi care constituie fundamentul entuziasmului pe care l-aţi afişat.
Să nu credeţi că sunt naiv şi nu înţeleg necesitatea dvs. de a inventa diverse argumente de a seduce populaţia ignoranţă în domeniu, aveţi nevoie de a prosti populaţia în pragul alegerilor şi observ că nu aveţi nicio jenă şi nici nu e greu la nivelul de cunoaştere a populaţiei rurale… Apropo, dle prim ministru, ştiţi care este situaţia statistică a educaţiei pentru tinerii de la sate? Vă spun eu şi verificaţi: doar circa 16% ajung să termine studii medii şi doar 2 (doi)% studii universitare!! În ceea ce priveşte asistenţa medicală, situaţia este la fel de gravă. Vă spune ceva asimilarea acestei situaţii cu un dezastru naţional? Aveţi dvs. şi ceilalţi politicieni de până acum vreo contribuţie la acest „record“ (ca să folosesc terminologie de tip Daniel Constantin)? Sau aveţi aceste date şi vă propuneţi o reformă radicală atât în educaţie cât şi în sănătatea populaţiei de la sate?
Dacă-mi daţi voie, vă dau un sfat: ignoraţi măcar o zi consultările de specialitate cu dl Daniel Constantin şi programaţi o întâlnire cu reprezentanţi autentici ai agricultorilor. Vă asigur că veţi primi informaţii surprinzătoare. Iar pentru viitor, dacă veţi fi în măsură să desemnaţi un ministru al Agriculturii, introduceţi drept criteriu întocmirea unui buget pentru o fermă şi executarea lui măcar un an. Doar atunci va începe să priceapă el, viitorul ministru, cu ce se mănâncă agricultura…
În rest, dle prim-ministru, s-auzim numai de bine.
Cu stimă,
Marcel Cucu, agricultor”
sursa: lumeasatului.ro