Scrisoarea lui Neacşu, cel mai vechi document scris în română, transportat 200 de metri cu escortă armată, de la Arhivele Statului Brașov la Muzeul Județean de Istorie
Pentru prima dată din 1916, scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Johannes Benkner, poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu, transmite Bună Ziua Brașov.
„Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” este evenimentul prin care documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul Judeţean de Istorie, în Casa Sfatului.
Deşi este un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut sub paza jandarmilor şi poliţiştilor.
Scrisoarea lui Neacşu, datată iunie 1521, este primul document cunoscut în limba română, astfel că este păstrată cu deosebită atenţie.
„Este destul de dificil, pentru că trebuie asigurate nişte condiţii specifice şi, mai ales, trebuie protejată de factorii care ar putea să-i producă degradări, iar noi nu suntem la nivelul cel mai avansat din lume. Să ne gândim doar că, în Statele Unite, la Arhivele Naţionale, Constituţia Americană este ţinută într-o cutie controlată permanent din punct de vedere al climatului, cu geam de sticlă securizată pentru cei care vor să o vadă şi aşa mai departe. Noi suntem departe de acel standard, dar încercăm să păstrăm documentul cât mai bine”, a declarat Bogdan Popovici, şef serviciu Arhivele Naţionale Braşov.
Documentul a fost preluat de directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru expoziţia din Casa Sfatului.
Descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naţionale din Braşov, Scrisoarea lui Neacşu a rămas aici până în 1916, când a plecat, mai întâi, la Iaşi, iar, apoi, la Moscova, odată cu Tezaurul României. Scrisoarea a revenit la Braşov în 1936, dar nu a mai fost expusă până acum, ci a fost păstrată la Arhivele Naţionale.