Scrisoarea deschisă a unui român din Diaspora: Nu suntem eroi. Aveam o datorie faţă memoria bunicilor şi străbunicilor noştri care au suferit şi au murit în închisorile comuniste

Scrisoarea deschisă a unui român din Diaspora: Nu suntem eroi. Aveam o datorie faţă memoria bunicilor şi străbunicilor noştri care au suferit şi au murit în închisorile comuniste

Mircea Iliescu, un tanar care studiaza in Anglia, a trimis o scrisoare deschisa in care isi relateaza experienta de la votul la prezidentiale si saluta participarea uriasa la vot in tara. El denunta faptul ca ambasada din Londra a cerut sprijinul politiei britanice pentru a o apara de "proprii cetateni care doreau doar sa voteze" si refuza apelativul de eroi atribuit votantilor din Diaspora: Este doar un minim pe care aveam datoria sa il facem pentru memoria bunicilor si strabunicilor nostri care au suferit si au murit in inchisorile comuniste".

Citeste mai jos scrisoarea completa trimisa de Mircea Iliescu:

Duminica, 16 Noiembrie, am fost sa votez la Londra. Am luat trenul de 8:20 dimineata din Cambridge, impreuna cu mai multi romani de aici, si am ajuns la sectia de vot din Belgrave Square in centrul Londrei (sediul Institutului Cultural Roman) la ora 9:45am. Am fost socati sa vedem o coada uriasa, care se intindea prin tot cartierul, de cam 1km. Ne-am asezat si noi la coada, constienti fiind ca s-ar putea sa nu apucam sa votam pana la ora 9 seara, cand se inchidea sectia de vot, asta in contextul in care, in urma cu 2 saptamani, pe 2 Noiembrie, ne asezasem la o coada de doua ori mai mica si reusisem sa votam dupa 6 ore.

Am sperat insa ca simpla noastra prezenta acolo, adica imaginile acelea cu mii de oameni asteptand sa isi exercite dreptul lor fundamental la vot, va genera emotie in Romania astfel ca oamenii sa iasa la vot in numar mare. Am stat acolo la coada 11 ore, dar nu am reusit sa votez; am fost aproape de intrarea in sectie cand a venit ora 9, dar nu destul de aproape Ulterior, angajatii ambasadei au ramas inauntru, iar noi pe afara, intre noi fiind interpusi politisti si scutieri britanici. Adica statul roman prin reprezentantii sai, a avut nevoie de protectie de la un guvern strain, fata de proprii cetateni care doreau doar sa voteze. Din fericire, la Londra, atat noi cat si fortele de ordine am dat dovada de cumpatare si seara a ramas pasnica.

A fost acolo pe tot parcursul zilei o atmosfera extraordinara, nu am mai vazut asa ceva in viata mea; oamenii, majoritatea tineri, simteau ca in acea zi ei au puterea, ca sunt uniti si ca au o voce care rasuna in toata Romania.

Desi multi dintre noi nu am putut vota in strainatate, voi ati iesit la vot in Romania in numar mare si pentru asta va multumim! Faptul ca atat de multi dintre voi ati aratat ca va pasa de directia in care Romania merge, imi da incredere in viitorul tarii mele. Indraznesc sa cred ca ziua de duminica a fost un moment istoric, cel mai important din ultimii 25 de ani, dupa revolutia din 1989.

Si nu, cei care am stat la coada pentru a vota, nu suntem nici eroi, nici nu am facut ceva extraordinar, cum am auzit ca se mai zice acum prin presa. Eroi sunt si au fost altii. Consider ca este doar un minim pe care aveam datoria sa il facem pentru memoria bunicilor si strabunicilor nostri care au suferit si au murit in inchisorile comuniste.

Mai departe, suntem cu ochii pe ei, adica pe toti politicienii, in frunte cu presedintele nou ales. Si depinde mai ales de noi sa ne facem bine treaba, sa ne implicam si sa contribuim la o Romanie mai buna.

Mircea Iliescu

Un film din ziua votului la Londra:


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...