Scrisoare rară, trimisă de pe Titanic, care descria călătoria drept „liniştită”
„Azi-dimineaţă, eu şi Eva ne-am dus la biserică. Ea a cântat atât de tare, este foarte curajoasă”, scria Esther Hart, din biblioteca vasului Titanic, referindu-se la fiica ei în vârstă de 7 ani atunci.
„Marinarii spun că am avut parte de o călătorie liniştită până acum. Nu a fost nicio furtună, dar Dumnezeu ştie ce va fi când va avea loc una. Întinderea asta de apă, fără pământ în zare şi vasul care se clatină de pe o parte pe alta, toate acestea sunt minunate (sic!)”, scria Esther.
Cuvintele femeii au fost aşternute pe hârtie doar cu câteva ore înainte de tragedia ce avea să marce secolul trecut. Mama acesteia, din Anglia, aştepta veşti de la fiica ei despre minunata călătorie care reprezenta un început nou de viaţă. Esther, împreună cu soţul său, Benjamin, şi fiica sa, Eva, călătoreau înspre New York, de unde urmau să ia drumul Canadei, potrivit Business Insider.
În după-amiaza din 14 aprilie, 1912, la câteva ore după ce Esther a scris scrisoarea, vasul Titanic s-a lovit de un aisberg, în Oceanul Atlantic. Peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa în tragicul accident.
Pe scrisoare, apare un spaţiu gol, în care Eva trebuia să scrie câteva cuvinte. Copila nu a apucat decât să se semneze la finalul răvaşei. „Multă iubire şi multe săruturi de la Eva”, a scria cea mică.
Scrisoarea a fost găsită în buzunarul unei haine din piele de oaie a lui Benjanim, soţul lui Esther. Acesta a purtat haina pe punte, dar i-a oferit-o soţiei şi fiicei sale să se încălzează în barca de salvare. A fost ultimul gest de dragoste pe care bărbatul l-a oferit familiei sale, în măsura în care Benjamin Hart nu a supravieţuit.
Esther Hart a murit în 1928, iar Eva Hart, care a murit în 1996, a devenit una dintre figurile proeminente printre supravieţuitorii de pe Titanic. Aceasta a criticat toată viaţa încercările de salvare din 1912, numind vasul „o groapă comună”.
Scrisoarea a fost prezentată în cadrul unei licitaţii, duminica trecută, în Anglia, unde a fost cumpărată pentru suma de 200.000 de dolari de către un client american.
Obiectele care au avut legătură cu vasul Titanic s-au vândut, de-a lungul anilor, pe sume fabuloase. În octombrie 2013, un colecţionar anonim a plătit 1.5 milioane de dolari pentru o vioară la care s-a cântat pentru a linişti oamenii de pe vas.
Sursa: adevarul.ro