„Scoteau plăcuţele care demonstrau că robineții erau cumpărați din China” / Țeapa care a cauzat trei accidente industriale în România
Explozia de la rafinăria Petromidia Năvodari, din 2 iulie 2021, avaria majoră la sistemul de alimentare cu apă Raja Constanța, din octombrie-noiembrie 2021, și incendiul de la sonda de gaz Moftin din Satu Mare, din 18 decembrie 2017, s-au produs cel mai probabil din cauza unor dispozitive contrafăcute importate din China, ”aranjate” la etichetă în România și vândute drept piese de calitate, autentice, produse de mari firme cu notorietate în domeniu, scrie Ziare.com.
Acuzațiile extreme de grave sunt prezente în rechizitoriul procurorilor DIICOT care au în anchetă afacerile lui Radu Cucu, patronul firmei Robmet din județul Neamț. În cauză sunt inculpate și alte 14 peroane, colaboratori/subalterni ai patronului nemțean.
Firma în anchetă a fost înființată în anul 2001, având ca principal obiect de activitate intermedieri în comerțul cu mașini, echipamente industriale, nave si avioane. Ulterior societatea s-a axat pe furnizarea de tehnologie si servicii în industria ușoară, energie termică, minerit, construcţii, aducţiuni si irigaţii, tratarea apei, petrol si gaze, comercializând robineţi şi echipamente.
Potrivit datelor prezente în dosar firma nemțeană importa din China dispozitive de slabă calitate (robineți, vane etc) necesare instalațiilor din industria de petrol și gaze, alimentare cu apă, etc. Acestea erau falsificate în România și ulterior vândute marilor companii din domeniile precizate drept componente autentice fabricate de marii producători (TECOFI, MESO, FUCOLI, AVK şi IMP).
Pur și simplu reprezentanții firmei nemțene modificau dispozitivele, le adaptau prin sudură și vopsea nevoilor fiecărei societăți, înlăturau elementele de identificare ale producătorului chinez și amplasau etichete specifice marilor producători notorii menționați anterior.
Companiile le utilizau conform specificațiilor tehnice, la presiuni indicate de producătorii certificați, deși aceste piese aveau o calitate mult sub cea menționată în acte.
Cele trei accidente, explozia de la Petromidia Năvodari, avaria uriașă de la Constanța și explozia de la sonda de gaz din Satu Mare, sunt puse în seama pieselor contrafăcute folosite ca și când ar fi fost autentice.
”Din declaraţia acesteia (martor n.r.) rezultă că la nivelul societăţii era o practică modificarea robineţilor achiziţionaţi din China, în scopul vânzării către clienţi ca şi cum ar proveni de la o firmă din Comunitatea Europeană. Martora a mai precizat faptul că angajaţii din depozitul societăţii, la solicitarea inculpatului interveneau fizic asupra robineţilor, modificând inscripţiile din PN25 în PN40, sudarea unor flanşe, după care şlefuirea şi vopsirea robinetului pentru a nu se observa că au fost făcute modificări asupra acestuia. Tot din declaraţie rezultă faptul că cele mai multe modificări se făceau la nivelul elementelor de identificare ale producătorului, în sensul că erau scoase plăcuţele care demonstrau că robineţii erau achiziţionaţi din China. Inculpaţii montau în locul plăcuţelor originale plăcuţe cu aceleaşi specificaţii tehnice, care însă aparţineau unor producători consacraţi din Comunitatea Europeană (TECOFI, MESO, FUCOLI, AVK şi IMP). Prin aplicarea acestor plăcuţe inculpaţii duceau în eroare cumpărătorul cu privire la provenienţa bunului şi calitatea acestuia”, se arată în rechizitoriu.
Din declaraţiile martorilor rezultă că, prin comercializarea robineţilor sub sigla unor producători europeni, societatea obţinea beneficii materiale substanţiale întrucât preţul unui robinet comercializat ca fiind produs de o societate europeană era cu circa 40 – 50 % mai mare faţă de preţul unui robinet provenit din China.
Din afacere făceau parte 14 persoane, iar procurorii DIICOT susțin că întregul eșafodaj era foarte bine structurat, pe paliere, fiecare dintre inculpați având un rol bine structurat.
Unii țineau legătura cu producătorii din China, alții aveau datoria să fie informați cu privire la lictațiile organizate în România și ce firme participă, alții se ocupau de ”aranjarea” pieselor chinezești vândute ca autentice, alții se ocupau de falsificarea actelor, documentațiilor tehnice.
Piesele falsificate în România erau ”comercializate către beneficiari care accesau fonduri europene sau programe operaţionale POSDRU cât şi altele finanţate cu bani de la bugetul de stat”, se arată în documentul citat.
Martorii audiați până în prezent în dosar au dat detalii relevante. Se pare că după explozia de la Năvodari, reprezentanții firmei care livrase robineții contrafăcuți au mers la Constanța să ”rezolve” problema.
„Îmi amintesc că … a plecat de urgență însoțită de o echipă de muncitori ai la o rafinărie Lukoil sau Petromidia unde tocmai avusese loc o explozie declanșată posibil de la unul din robineții furnizați de societatea în cauză. Știu că la aceasta rafinărie a fost trimisă în mod expres … pentru a rezolva situația apărută întrucât robinetul care ar fi fost cauza producerii evenimentului provenea din China și avea un defect dar fusese vândut sub numele altui furnizor dar era falsificat” este unda dintre mărturiile înregistrate la dosar.
În rechizitoriu se vorbește inclusiv de șpăgi uriașe, (10 la sută din valoarea contractelor) date unor angajați din cadrul unor mari companii beneficiare pentru a aproba recepţia unor produse ce nu erau conforme cu cele menţionate în contract.
Ancheta în acest dosar este încă la început, inculpații nefiind încă trimiși în judecată. Sunt cercetați în control judiciar.
Au fost percheziții în dosar în toamna anului trecut, în 23 de județe și municipiul București, iar prin faptele ilicite au fost prejudiciate nu mai puțin de 106 societăți din toată țara.