Școlile din România ar putea fi dotate cu „săli de detenție”. Cum vor fi pedepsiți elevii care deranjează orele

Școlile din România ar putea fi dotate cu „săli de detenție”. Cum vor fi pedepsiți elevii care deranjează orele

Elevii care deranjează orele ar putea fi reținuți într-o sală special desemnată pentru această activitate, sub supravegherea unui profesor sau a unui cadru didactic auxiliar, este propunerea din proiectul de Statut al Elevului 2024, pus în consultare publică de Mininsterul Educației, miercuri seară.

Săli de detenție pentru elevii care deranjează orele - Foto Arhivă

Săli de detenție pentru elevii care deranjează orele - Foto Arhivă

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care include o măsură radicală privind disciplina în școli: detenția pentru elevii care perturbă orele de curs, relatează Edupedu .

Această propunere vine ca răspuns la preocupările exprimate de sindicatele din învățământ încă din aprilie 2023 și are scopul de a menține un mediu educațional propice în clase. Activitățile pe care elevii ar urma să le desfășoare în timpul detenției includ lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru, stabilite de cadru didactic responsabil.

Ce nu este clar este dacă elevilor din sala de detenție li se va pune absență, însă documentul menționează că părinții sau tutorii legali vor fi informați în scris despre decizia de reținere a elevului după ore. În plus, pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, se prevede o atenție specială, aceștia fiind preluați pentru a desfășura activități sub supravegherea unui personal specializat.

„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, menționează documentul.

Proiectul de Statut al Elevului 2024 urmează să fie supus dezbaterilor publice și poate suferi modificări în urma feedback-ului primit.

Observ niște propuneri de modificare a Statutului și ROFUIP. SPER că Ministerul Educației se va apleca serios asupra unor modificări care sunt de fapt abuzuri. Încep să cred că cei care au venit cu astfel de propuneri abia au așteptat să plec.”, a scris Iulian Cristache, fostul președinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, pe Facebook.

Alte modificări propuse de Ministerul Educației ce vizează Statutul elevului și Regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) sunt: consultanța juridică obligatorie pentru școli la cererea directorilor, posibilitatea confiscării telefoanelor elevilor în timpul orelor și restituirea lor unui părinte la finalul cursurilor. De asemenea, se introduce obligația pentru secretariatele școlare de a avea program pentru părinți de două ori pe săptămână, dimineața și seara. Un alt aspect semnificativ este introducerea unei note la purtare pentru fiecare elev în fiecare modul. Aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii publice înainte de a fi implementate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii