Școala hoților de buzunare din Capitală. Cât durau cursurile și cine era așa-zisul profesor

Școala hoților de buzunare din Capitală. Cât durau cursurile și cine era așa-zisul profesor

În Bucureștiul interbelic, o școală a hoților de buzunare funcționa în Vitan, unde, timp de patru ani, elevii se antrenau să devină experți în sustragerea portofelelor, sub îndrumarea unui maestru al acestei arte, și susțineau un test final de absolvire.

Hoți de buzunare arestați în Bucureștiul interbelic (foto: Ilustrațiunea română, 18 ianuarie 1939)

Hoți de buzunare arestați în Bucureștiul interbelic (foto: Ilustrațiunea română, 18 ianuarie 1939)

Cel căruia i-a venit ideea să predea cursuri despre cum se fură un portofel este Ilie Ciolac, un român cu numerose condamnări pentru furturi.

Înfiinţase şcoala în casa lui din Vitan. Numărul elevilor: 10. Durata şcolii: 4 ani. Întreţinerea era asigurată de bandele de hoţi de buzunare. Pentru cursuri, Ilie Ciolac avea toată viaţa un procent din furturile comise de elevii săi.

Printre aceștia se numărau: Foamelungă, Ilie cel Bun, Elena Mihăilescu-Foanfă, Aron Pincaş-Americanul, Gavrilescu Autobuz, Saraga-Cuţit. Li se spunea pickpokeți.

Elevii acționau în echipă

Jurnaliștii de la publicația Ilustrațiunea română au publicat în 1939 un reportaj picant despre hoții de buzunare din București.

Au fost ghidați în culisele acestei „meserii” de un fost practicant care horărâse să se cumințească, iar ca dovadă a fost de acord să le dea detalii la fața locului.

Citiți textul integral pe Click.ro

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când strugurii sunt acri... „Puștoaice de 18-19 ani, nu știu să scrie sau să citească” / Ion Țiriac e convins că totul s-a schimbat

2 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

3 Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană „Piciorul Piercii”

4 O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”

5 România, chemată să doboare dronele rusești deasupra Ucrainei. Riscăm un război total cu Rusia?