Școala franceză care formează liderii de dreapta de mâine

Școala franceză care formează liderii de dreapta de mâine

Institutul de Pregătire Politică (IFP) a reușit de-a lungul timpului să construiască rețele și comunități pentru o nouă clasă politică de dreapta și, chiar, de extremă dreapta, unii dintre foștii studenți ajungând parlamentari.

Alexandre Pesey Captura YouTube jpg

Alexandre Pesey Captură YouTube

Când a pășit pentru prima dată pe poarta IFP, studentul francez Jacques Smith a remarcat atmosfera primitoare și aerul elitist al instituției, dar mai ales faptul că era „înconjurat de persoane și profesori de dreapta”.

Smith, un student cu simpatii clare de dreapta, a simțit că nu își găsea locul la instituția de învățământ superior la care studia în apropiere de Paris - Universitatea din Nanterre -, pe care o vedea drept o instituție „foarte, foarte de stânga”. Așadar, studentul s-a alăturat Uniunii Naționale Interuniversitare (UNI), o asociație studențească de dreapta. Încă din primele zile de studii universitare, unul dintre mentorii săi de la UNI i-a sugerat să se alăture IFP.

Pepinieră pentru clasa politică de dreapta

Oferind cursuri practice și teoretice de jurnalism, politică și afaceri, IFP a devenit un fel de școală specială de formare pentru tineretul francez de dreapta. A reușit de-a lungul timpului să construiască rețele și comunități pentru o nouă clasă politică de activiști și profesioniști de dreapta și, chiar, de extremă dreapta, unii dintre foștii studenți ajungând chiar și parlamentari.

De altfel, în anul în care extrema dreaptă din Franța a obținut cele mai bune rezultate electorale din istoria sa, rolul de pepinieră al IFP pentru clasa sa politică pare a fi mult mai important decât a fost vreodată, relatează CNN.

„Obiectivul IFP este foarte clar pentru mine”, spune Jacques Smith „Este acela de a instrui tineretul de dreapta pentru a crea o nouă generație pregătită să facă față provocărilor cu care se confruntă țara”, adaugă el.

IFP a avut deja succes în acest sens. Potrivit directorului instituției, IFP a pregătit peste 2.200 de studenți de la deschiderea sa în 2004, iar circa 40% dintre ei au în prezent responsabilități pe plan politic.

Dintre cei 50 de membri ai anturajului apropiat al fostului candidat la președinția Franței Eric Zemmour, cel puțin o cincime au legături cu IFP în calitate de foști studenți, instructori, oratori, sponsori sau simpatizanți.

„Încercăm să le maximizăm șansele de a avea poziții de înaltă responsabilitate”, explică Alexandre Pesey, director și co-fondator al IFP.

Unul dintre seminarele organizate de IFP se intitulează „Un avocat se confruntă cu amenințarea islamistă”. Alte seminarii sunt: „Protejarea libertății de exprimare, o provocare a timpurilor noastre”, „Valorile dreptei”, „Gen, veganism, nativism: decriptarea semanticii de stânga”.

Seminariile sunt organizate personal fie seara, fie în weekend, în funcție de programul universitar al studentului. Acesta din urmă fie plătește o taxă pentru cursuri, fie are parte de o bursă oferită de donatorii școlii.

„O consider ca pe ceva în plus pentru completarea educației. Mi-a dat coloană vertebrală ideologică de dreapta”, precizează Jacques Smith.

O oportunitate pentru legături

„Dincolo de dimensiunile intelectuale și practice ale formării (studenților, n. red.), există și o dimensiune de conexiuni”, relevă Alexandre Pesey.

Legăturile dobândite de studenți sunt atât „orizontale”, cu alți studenți, cât și „verticale”, cu lectori, mentori și alți profesioniști care împărtășesc aceleași valori.

„Sunt lucruri care au fost create pentru că oamenii s-au întâlnit la IFP”, spune Samuel Lafont, unul dintre primii studenți ai școlii. „Le oferă oamenilor idei concrete”, adaugă el.

Samuel Lafont, 34 de ani, este cel care s-a ocupat de strategia digitală a campaniei electorale a lui Eric Zemmour. De asemenea, a fost unul dintre inițiatorii mișcării „Demonstrație pentru toți” („Manif pour tous”), care a organizat manifestații împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex în 2012 și 2013.

Contactele de top oferite la IFP pot include antreprenori media, magistrați, parlamentari sau directori de programe de cercetare.

Este o oportunitate puternică. „Știu că dacă voi avea vreodată nevoie să schimb locul de muncă (...), există o mulțime de oameni pe care îi cunosc prin IFP și la care pot apela”, precizează Jascques Smith.

„Contra Sciences-Po”

Institutul de Studii Politice din Paris sau Școala Națională de Administrație, marile școli selecte ale Franței, sunt instituții istorice și reprezintă o rampă de lansare pentru cei care vizează la mai profitabile domenii de activitate.

Însă, pentru multe persoane cu opinii de dreapta, aceste instituții sunt totodată centre de promovare a ideologiei de stânga.

„Este mult mai multă libertate la IFP”, afirmă Lafont. „ Sciences Po te învață doar un mod de gândire, este foarte mainstream, unele lucruri le poți spune și altele nu poți”, adaugă el.

Deși brandul unei școli rămâne foarte important pentru obținerea unui job de calitate după absolvire, aspect care face ca marile școli să rămână în prim-plan, totuși IFP a devenit între timp cea mai prestigioasă școală pentru dreapta franceză.

În opinia lui Zemmour, care s-a clasat pe locul patru în primul tur al scrutinului prezidențial desfășurat în acest an în Franța, IFP este de fapt „contra Sciences Po”.

„Politicienii de dreapta de mâine vor trece cu toții prin IFP. Sunt aproape sigură de acest lucru”, declară Alice Cordier, o absolventă care a rămas în cadrul IFP în calitate de instructoare.

Plecând de la modelul IFP, Marion Maréchal, nepoata și posibila succesoare a candidatei extremei dreapta la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, și-a creat propria ei școală de dreapta, la Lyon.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…