SCMD solicită Ministerului Muncii clarificarea situației privind pensiile militarilor

SCMD solicită Ministerului Muncii clarificarea situației privind pensiile militarilor

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) solicită Ministerului Muncii definirea clară a pensiilor militarilor în baza proiectului Legii sistemului unitar de pensii, pentru a înlătura "haosul" instalat din 2010 în acest domeniu, se arată într-un comunicat SCMD, remis vineri AGERPRES.

Conform sursei citate, România are peste 2,2 milioane de pensionari, din care 200.000 sunt plătiți pe legi separate.

"Orice lege trebuie să pornească de la definirea clara a obiectivului pe care îl are in vedere, în cazul de față pensiile. Ori, pensia este în legislația europeană un drept patrimonial legal dobândit, în baza unuia sau mai multor contracte de muncă, la stat sau în domeniul privat, încheiate. Din această perspectivă veți constata din nou, așa cum ați făcut-o cu ocazia creșterii punctului de pensie, că aveți în România puțin peste 2 milioane de pensionari. Adică cei pe Legea nr. 263/2010. La aceștia s-ar adăuga alți 200.000 pe legi separate: magistrați și grefieri, piloți civili, diplomați, funcționari publici din Parlament și Curtea de Conturi și rezerviști (proveniți din M.Ap.N., M.A.I. și Servicii). Total 2.200.000.", se spune în comunicat.

De asemenea, SCMD atrage atenția că obligațiile militarilor continuă și după trecerea în rezervă, pensia fiind de fapt solda de rezervist.

"Prin natura muncii, a obligațiilor militare care continuă și după trecerea în rezervă, pensia lor fiind în fapt solda de rezervist, prin lipsa de competență a Ministerului Muncii și Justiției Sociale în domeniu, rezerviștii nu pot face obiectul legii pe care o pregătiți. În plus, regimul muncii a fost diferit, militarii și polițiștii fiind ca și preoții în slujbă 24 de ore din 24, dar remunerația le-a fost stabilită doar pentru 8 ore. (...) ei au fost legați de Casele Militare de Pensii nu de Casa Națională, iar aceste contribuții au fost mai mari decât cele civile, reprezentând 3% nu 2% la care s-au adăugat, din 1967, o contribuție din net de 5%, crescând până la 25%, iar din 1990 transformarea venitului net, în mod penal, în venit brut. Pensia privată suplimentară le-a fost furată fiind introdusă ilegal și retroactiv în baza de calcul a pensiei militare de stat, iar drepturile câștigate lucrând ca civili, după trecerea în rezervă, le-au fost furate și ca bani și ca ani vechime etc. În plus, actuala dvs. Lege a salarizării unitare le-a răpit și militarilor și civililor, indiferent unde sunt angajați, un drept fundamental câștigat, acela la ajutoare salariale și salarii compensatorii la încetarea raporturilor de muncă", se mai arată în comunicat.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...